Συνέδριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού – 19 Μαρτίου 2018

Η Εδρα Ουνέσκο Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μία δραστήρια και αλληλέγγυα ιθαγένεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας συνδιοργανώνει Συνέδριο με τίτλο “Τα Δικαιώματα του Παιδιού: Ενας Σύγχρονος Διάλογος μεταξύ της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και της Κοινωνίας των Πολιτών” στις 19 Μαρτίου 2018 στις 17.00 στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Το Συνέδριο  πραγματοποιείται από τον Σύλλογο Εθελοντών Υποστήριξης Ανηλίκων & Νέων, Εντός#Εκτός, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών λειτουργίας του, και την Έδρα UNESCO  «Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μια Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO για την «Εκπαίδευση στα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τη Δημοκρατία και την Ειρήνη» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Την εναρκτήρια ομιλία στο συνέδριο για την “προστασία του παιδιού στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» θα κάνει ο κ. Χρήστος Ροζάκης, Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, τ.  Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, Πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Θα ακολουθήσουν οι εισηγήσεις του πρώτου θεματικού κύκλου για τις Σύγχρονες Θεωρητικές και Θεσμικές Προσεγγίσεις Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Παιδιού υπό τον συντονισμό του Καθηγητή Κωνσταντίνου Τσιτσελίκη, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας καια αναπληρωματικό μέλος Δ.Σ.  Ε.Π.Α.Θ.

Η κ. Παρούλα Νάσκου Περράκη, αφ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα παρουσιάσει το θέμα «Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του παιδιού και η εφαρμογή της στην Ελλάδα». Η κ. Δέσποινα Αναγνωστοπούλου, αναπληρώτρια Καθηγήτρια  και διευθύντρια της Εδρας Ουνέσκο Διαπολιτισμικής Πολιτικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα αναδείξει τους τρόπους “προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού από την Ευρωπαϊκή Ένωση”. Η κ. Αγγελική Πιτσελά, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικής και διευθύντρια Εδρας Ουνέσκο για την Εκπαίδευση στα Δικαιώματα του Ανθρώπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα κάνει ανάλυση του φλέγοντος ζητήματος «Η αντιμετώπιση των ανήλικων παραβατών στην Ελλάδα». Η κ. Ερρικα Λόραμ, LLM Leiden, δικηγόρος, θα παρουσιάσει το θέμα «Διακρατική υιοθεσία παιδιού: Προϋποθέσεις και διαδικασία».

Η κυρία Θεώνη Κουφονικολάκου, Βοηθός Συνήγορος για τα δικαιώματα του παιδιού θα κάνει την κεντρική ομιλία για τον ρόλο του Συνήγορου του Παιδιού στην Ελλάδα. Θα ακολουθήσει ο δεύτερος θεματικός κύκλος «Σύγχρονες Πρακτικές Προάσπισης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Παιδιού από την Κοινωνία των Πολιτών» που θα συντονίσει η κ. Ιωάννα Μπίμπου, Καθηγήτρια και Κοσμήτορας Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τις «Διαστάσεις του μοντέλου παρέμβασης του Εντός#Εκτός ως προς την προάσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων του Παιδιού» θα αναλύσει ο κ. Παναγιώτης Νικηφορίδης, Ψυχολόγος Σύλλογος Εθελοντών Υποστήριξης Ανηλίκων και Νέων, Εντός#Εκτός. Τη«Θεματική και παρεμβάσεις για την παράνομη παιδική εργασία» θα αναπτύξει ο κ. Χρυσοβαλάντης – Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, Νομικός Κέντρου Υποστήριξης Νέων, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ, ΑΡΣΙΣ και «Το Δικαίωμα στην Εκπαίδευση, Έκφραση και Συμμετοχή» θα παρουσιάσει η κ. Ελένη Πόδα, Ψυχολόγος Συντονίστρια Mobile School ΜΚΟ PRAKSIS.

Θα ακολουθήσει συζήτηση μέχρι τις 21.00 μμ. Το συνέδριο είναι ανοιχτό στο κοινό και θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Για αίτηση συμμετοχής παρακαλώ συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα

Δεν βρέθηκαν πεδία.

Επισυνάπτεται η αφίσα του συνεδρίου.

SEYAN-EE_Synedrio_19-3-2018_Poster2 (1)

Comments are closed.