30ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ (European Bureau of Library, Information and Documentation Associations – EBLIDA)

Η Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μια Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας προσκλήθηκε από τον Διευθυντή του Διεθνούς μη Κυβερνητικού Οργανισμού EBLIDA, Giuseppe Vitiello, να συμμετάσχει στο 30ο Συνέδριο EBLIDA «Δεσμεύσεις της Βιβλιοθήκης προς μία βιώσιμη, δημοκρατική και δίκαιη κοινωνία» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο Goethe-Institute από τις 14 έως τις 16 Ιουνίου 2022, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Η EBLIDA με έδρα τη Χάγη, είναι μια ανεξάρτητη ένωση συλλόγων και ιδρυμάτων βιβλιοθηκών, κέντρων τεκμηρίωσης και αρχείων στην Ευρώπη και συγκεντρώνει  περίπου 110 μέλη – ενώσεις βιβλιοθηκών και ιδρύματα –  από 34 χώρες που εκπροσωπούν 65.000 δημόσιες βιβλιοθήκες στην Ευρώπη.

Στο συνέδριο του EBLIDA γιορτάστηκαν  τα 30 χρόνια ύπαρξής του.  Σκοπός του συνεδρίου ήταν να δοθεί η δυνατότητα για συζήτηση και συνεκτικό διάλογο μεταξύ των υπευθύνων και των πολιτών, ώστε οι βιβλιοθήκες να αποτελέσουν τόπο συνάντησης και μάθησης των πολιτών. 

Στο Συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και η Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τόνια Αράχωβα. Ως κεντρικός ομιλητής άνοιξε τις εργασίες του Συνεδρίου ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Καθηγητής Άγγελος Συρίγος. 

H υπεύθυνη της Έδρας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δέσποινα Αναγνωστοπούλου και η επιστημονική συνεργάτις, Αναστασία Ψαλλίδα, Υποψήφια Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, παρουσίασαν το θέμα «Η Ατζέντα 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η εισήγηση έδωσε έμφαση στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης SDG4 για την Ποιοτική Εκπαίδευση και SDG16 για την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη και τους Ισχυρούς Θεσμούς και έγινε στην πρώτη συνεδρία  του Διεθνούς Συνεδρίου EBLIDA, υπό την προεδρία του Προέδρου του EBLIDA, Ton van Vlimmeren.

Σημαντική συμβολή στη διοργάνωση είχε η Ηρώ (Αργυρούλα) Τζορμπατζάκη, Βιβλιοθηκονόμος στη Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, ενώ στο συνέδριο συμμετείχε και η Ανθή Μπάλιου, Βιβλιοθηκονόμος στη Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκε επίσης στους συμμετέχοντες τo κοινό πρόγραμμα EBLIDA – NAPLE – Public Libraries 2030 με τίτλο: «Βιβλιοθήκες στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα – δίκτυο και συν-δημιουργία».

Περισσότερες πληροφορίες: 

EBLIDA July/August Newsletter #EBLIDA2022 Conference results (Athens, 15-16 June 2022). 

https://mailchi.mp/6d3fb8a97562/eblida-newsletter-5620971?e=[UNIQID]

image1

Comments are closed.