Τον Μάρτιο του 2013, η Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής τίμησε τον Καθηγητή της Χειρουργικής-Αγγειοχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Θωμά Γερασιμίδη  για τη συμβολή του στην πρόοδο της επιστήμης  και για την πολυετή κοινωνική του προσφορά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και διοργανώθηκε από την Έδρα UNESCO υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Ο Καθηγητής κ. Θωμάς Γερασιμίδης επί χρόνια Διευθυντής της Ε’ χειρουργικής κλινικής στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και επί τέσσερα χρόνια πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης, 40 χρόνια εργάστηκε ως χειρούργος, υπέρμαχος των πρωτοποριακών μεθόδων, όπως το διπλό μπαλονάκι στα πόδια για τη σωτηρία των κάτω άκρων των διαβητικών και η αναίμακτη τοποθέτηση στεντ.

Η τιμητική εκδήλωση αποσκοπούσε στο να αναδείξει στο ευρύ κοινό της πόλης μας μια άλλη πλευρά του Καθηγητή κου. Θ. Γερασιμίδη, αυτήν του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς. Η εθελοντική του προσπάθεια περιλαμβάνει, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Σωματείων, την οργάνωση ιατροκοινωνικής ομάδας από 20 περίπου γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, 4-5 νοσηλεύτριες-νοσηλευτές και 3-4 γραμματείς και την επίσκεψη χωριών όπου εγκαταστάθηκαν Καππαδόκες πρόσφυγες με την προσφορά των ιατρικών τους υπηρεσιών σε όσους προσέρχονται.

Την επιστημονική πορεία του τιμώμενου ανέλυσε ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Χρύσανθος Ζαμπούλης,ενώ η κα. Αικ. Τζιτζικώστα, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, επέδωσε ψήφισμα στον Πρόεδρο των Καππαδοκικών Σωματείων.

Την εκδήλωση έκλεισε ο τιμώμενος κος. Θωμάς Γερασιμίδης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους ανέπτυξε το θέμα της αναζήτησης των αιτιών του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τεκμηρίωση των συμπτωμάτων της αρρώστιας του όπως περιγράφονται από τους αρχαίους συγγραφείς. 

Παρακάτω θα βρείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Χαιρετισμός από την Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κα. Καίτη Τζιτζικώστα

Προσφώνηση από τη Διευθύντρια της Έδρας UNESCO, Καθηγήτρια Π. Νάσκου-Περρράκη

Παρουσίαση του έργου και της προσφοράς του Καθηγητή, κ. Θωμά Γερασιμίδη από τον Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Χρύσανθο  Ζαμπούλη

Επίδοση της τιμητικής πλακέτας από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητή κ. Ιωάννη Αθ. Χατζηδημητρίου

Ομιλία του Καθηγητή κ. Θωμά Γερασιμίδη με θέμα: «Αίτια του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου»

Η εκδήλωση θα κλείσει με το κουαρτέτο πνευστών και εγχόρδων, υπό τη διεύθυνση του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος ΜΕΤ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Κωστή Χασιώτη.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της κας Αικ. Τζιτζικώστα, Προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco: 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΙΚ. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΓΙΑ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΗ.pdf

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Π. ΝΑΣΚΟΥ ΠΕΡΡΑΚΗ ΓΙΑ ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΗ.pdf

066_P2D93441   046    045  053070   089   110

prosklisi_gerasimidis