Στις 13 Νοεμβρίου 2012, η Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Σωματείο Φίλων του Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης τίμησαν, σε ειδική εκδήλωση, την κα. Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, για την προσφορά της στην προβολή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.

Η κα. Αδάμ-Βελένη ανέλαβε τη διεύθυνση του Μουσείου το 2006 και όπως επισήμανε και η Διευθύντρια της Έδρας UNESCO, Καθηγήτρια κα Παρασκευή Νάσκου-Περράκη, «κατάφερε να το μετατρέψει σε ένα πυρήνα  πολιτισμού με διεθνή εμβέλεια». 

Ως αρχαιολόγος, η κα. Αδάμ – Βελενη έχει ανασκάψει διάφορους τόπους της Κεντρικής Μακεδονίας, ωστόσο κύρια έργα της, πέρα από την ανάδειξη του Αρχαιολογικού Μουσείου, είναι η ανασκαφή της ελληνιστικής πόλης των Πετρών Φλώρινας, η ανασκαφή στην Απολλωνία, η ανασκαφή, η ανάδειξη και η διαμόρφωση της Αγοράς των αυτοκρατορικών χρόνων στη Θεσσαλονίκη.

Στην ομιλία της η τιμώμενη αναφέρθηκε εκτενώς στην ιδιαίτερα πετυχημένη έκθεση  που συνδιοργάνωσε για την αρχαία Μακεδονία και πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο του Λούβρου από τις 10 Οκτωβρίου 2011 έως τις 16 Ιανουαρίου 2012. Ήταν η δεύτερη σε επισκεψιμότητα έκθεση τα τελευταία 30 χρόνια στο Παρίσι, με 270.000 επισκέπτες και τον χρόνο αναμονής για την είσοδο να υπερβαίνει τις 2 ώρες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο κατάλογος της έκθεσης βραβεύτηκε από τη Γαλλική Ακαδημία και αποτελεί τον πληρέστερο κατάλογο με έργα της Μακεδονίας.

Veleni   veleni2   

veleni3   veleni4

Prosklisi_Veleni