Το ετήσιο σεμινάριο Θεατρικής Παιδείας, που συμπλήρωσε εννέα Χρόνια ζωής και καθιερώθηκε πλέον ως θεσμός στη συνείδηση των εκπαιδευτικών της πόλης μας, επικεντρώθηκε φέτος στο θέμα των δικαιωμάτων του ανθρώπου, δεδομένου ότι το σχολικό έτος 2010 -2011 είναι αφιερωμένο στην εκπαίδευση για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Το 9ο Σεμινάριο Θεατρικής Παιδείας «Θέατρο και Δικαιώματα του Ανθρώπου στο σχολείο» οργανώθηκε από τους Υπευθύνους Πολιτιστικών Θεμάτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ανατολικής, Δυτικής Θεσσαλονίκης και Σερρών, σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μια δραστήρια και αλληλέγγυα ιθαγένεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων , το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Οι εργασίες του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011 στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011 στο 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Καλαμαριάς.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής περιελάμβανε εισηγήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες και εκπαιδευτικούς, συζητήσεις και θεατρικές παραστάσεις. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν δεκαέξι τρίωρα βιωματικά εργαστήρια, σε δύο κύκλους, τα οποία συντόνισαν άνθρωποι του θεάτρου, εμψυχωτές και εκπαιδευτικοί ειδικευόμενοι στο δράμα/θέατρο. Παρουσιάστηκαν, επίσης, διάφορες θεατρικές παραστάσεις σχετικά με το θέμα.

Το σεμινάριο το παρακολούθησαν περίπου 250 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η μαζική προσέλευση εκπαιδευτικών, όπως και τα σχετικά σχόλια που κατέθεσαν στο σχετικό φύλλο αξιολόγησης επιβεβαιώνουν την άποψη ότι το θέατρο μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την εκπαίδευση στα δικαιώματα του ανθρώπου.

Ευχαριστούμε θερμά την Καθηγήτρια Παρασκευή Νάσκου-Περράκη, Διευθύντρια της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η οποία αναγνωρίζοντας την αξία του θεάτρου, ως μέσου για την προώθηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου υποστήριξε πολύπλευρα το σεμινάριο αυτό. Η συνεργασία με την Έδρα UNESCO και η γενναιόδωρη φιλοξενία του σεμιναρίου στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Η συνεργασία μας συνεχίζεται με την ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Έδρας UNESCO ενός μέρους από το υλικό που προέκυψε από το σεμινάριο. Ανταποκρινόμενοι σε σχετικό αίτημα των εκπαιδευτικών, καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τα παρακάτω έντεκα κείμενα που αφορούν το σεμινάριο.

Α. Εισηγήσεις: της Έλσας Σακελλαρίδου, Καθηγήτριας του Τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ., της Γιάννας Κερκινοπούλου, Σχολικής Συμβούλου Γερμανικής Γλώσσας, και της Θεατρολόγου Χριστίνας Ζωνιού.

Β. Περιγραφές εργαστηρίων από τους εμψυχωτές: Γιάννα Κερκινοπούλου, Ιουλία Κολοβού, Χάρη Σαχπατζίδη, Παναγιώτα Κωνσταντινάκου, Γιάννη Πουχταρίδη, Εύη Χατζημυτάκου, Πέλα Καλαϊτζίδου, Αναστασία Σιωπίδου, Γεωργία Χουχούμη, Μαρία Ασλανίδου, Γιώργο Εργά, Χριστίνα Ιορδανίδου, Ναταλία Λαγγίδου και Άννα Λαμπροπούλου

Γ. Περιγραφή του πολιτιστικού προγράμματος του 1ο Γενικού Λυκείου Πυλαίας από την υπεύθυνη καθηγήτρια Ντόρα Τσιφτελίδου.

Εκτός από τα κείμενα καταθέτουμε για ανάρτηση και το πρόγραμμα του σεμιναρίου, καθώς και φωτογραφικό υλικό που δείχνουν τον πλούτο και την ποικιλία των θεμάτων , των δραστηριοτήτων και των συμμετοχών του σεμιναρίου.

Ευχαριστούμε και πάλι θερμά την Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που φιλοξενεί στην ιστοσελίδα της το υλικό του σεμιναρίου και επιτρέπει να γίνει γνωστή το ευρύτερο κοινό η σημαντική αυτή επιμορφωτική δράση των Υπευθύνων Πολιτιστικών.

Για την Οργανωτική Επιτροπή,

Άβρα Αυδή-Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης

ΑΦΙΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ.pdf