Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον εορτασμό των 150 χρόνων από τη γέννηση του Κωνσταντίνου Καβάφη (Επετειακό έτος UNESCO 2013), η οποία αποτέλεσε μία πρωτοβουλία της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Κέντρου UNESCO για την Ειρήνη και τις Γυναίκες στα Βαλκάνια και της Έδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μια δραστήρια και αλληλέγγυα ιθαγένεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 19.00 στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. 

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα η οποία απηύθυνε χαιρετισμό. Επίσης, παρόντες ήταν η αναπληρώτριας Πρύτανης κα. Ευγενία Αλεξανδροπούλου και ο Περιφεριάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας. 

Στην εκδήλωση παρουσίασε το έργο του Κ. Καβάφη και τη συμβολή του στην ελληνική γραμματεία ο κ. Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. 

Επιλεγμένα ποιήματα απαγγέλθηκαν από τον ηθοποιό κ. Άκη Σακελλαρίου και από τον μαθητή του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης Ηλία Τσακλίδη.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μουσική συναυλία από την μεσόφωνο κα. Αγγελική Καθαρίου, διδάσκουσα ειδίκευσης μονωδίας Τ.Μ.Ε.Τ. του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τον πιανίστα κ. Θοδωρή Τζοβανάκη.

Την εκδήλωση συντόνισε η Καθηγήτρια Π. Νάσκου-Περράκη, Διευθύντρια της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Kavafis