Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής Για Μια Δραστήρια Και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια

Κατηγορία: Ανακοινώσεις

  • 2ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ “Ποιοτική Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Εποχή: Πολιτικές και Δράσεις της UNESCO, της ΕΕ και η εφαρμογή τους στην Ελλάδα” 29 Μαΐου & 30 Μαΐου 2023, 16:00-22:00

    2ο  ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ

    ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ UNESCO «ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ» ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    “Ποιοτική Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Εποχή:

    Πολιτικές και Δράσεις της UNESCO,  της ΕΕ και η εφαρμογή τους στην Ελλάδα”

    29 Μαΐου & 30 Μαΐου 2023, 16:00-22:00

     Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την

    UNESCO

    ΤΕΛΙΚΗ ΑΦΙΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ 29-5

     

    Oι ασκούμενοι της Έδρας UNESCO «Διαπολιτισμική Πολιτική για μια Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με την εν λόγω Έδρα UNESCO διοργανώνουν διήμερο ανοιχτό διαδικτυακό φοιτητικό συνέδριο με τίτλο:
    «Ποιοτική Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Εποχή: Πολιτικές και Δράσεις της UNESCO, της ΕΕ και η εφαρμογή τους στην Ελλάδα».
    Το συνέδριο θα διεξαχθεί δωρεάν τη Δευτέρα στις 29 και Τρίτη 30 Μαΐου, ώρες 16.00-22.00 στον σύνδεσμο Zoom link: https://shorturl.at/jmQUZ, όπου πρέπει να γίνει εγγραφή ώστε να σταλεί ο ατομικός σύνδεσμος στην ηλεκτρονική διεύθυνση που θα δηλωθεί.

    Το συνέδριο διοργανώνεται με στόχο την ενίσχυση του διαλόγου και την ευαισθητοποίηση στην Ελλάδα αναφορικά με την επίτευξη του Στόχου Αειφόρου Ανάπτυξης 4 για Ποιοτική Εκπαίδευση την εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού καθώς και την ενημέρωση σχετικά με τα Σχέδια Δράσης του ΟΗΕ, UNESCO και ΕΕ, καθώς και τις τελευταίες υψηλού επιπέδου Παγκόσμιες Εκπαιδευτικές Συνδιασκέψεις.

    Το συνέδριο απευθύνεται σε ακαδημαϊκούς και ερευνητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, φορείς της εκπαίδευσης, μαθητές, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης (περιφέρειας και δήμων) και ευρύτερα σε όλη την κοινωνία των ενεργών πολιτών.

    Το συνέδριο θα χαιρετίσουν, μεταξύ άλλων, η εκπρόσωπος της UNESCO UNITWIN κα Inga Nichanian, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα Αι. Τζιτζικώστα, και η γενική διευθύντρια της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης κα Χ. Μπέστα.

    Στο συνέδριο παρουσιάζεται η έρευνα των 25 ασκουμένων φοιτητών της Εδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής, η οποία πλαισιώνεται από τις διαλέξεις και εισηγήσεις καταξιωμένων ακαδημαϊκών, φορέων και εκπροσώπων των διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμών καθώς και του χώρου της εκπαίδευσης, ερευνητών και επιστημονικών συνεργατών της Έδρας UNESCO.

    Στο συνέδριο υπάρχουν 2 συνεδρίες που διεξάγονται στην αγγλική γλώσσα (χωρίς διερμηνεία) όπου συμμετέχουν με εισήγηση, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι των παρακάτω Εδρών UNESCO (με αλφαβητική σειρά):
    • Erdem Demiroz, UNESCO Chair of Digital Transformation & Quality Education, Trakya University, School of Applied Sciences, Τουρκία
    • Emine Demiroz, PhD, Education Coordinator in UNESCO Chair of Digital Transformation & Quality Education, School of Applied Sciences, Trakya University, School of Applied Sciences, Τουρκία
    • Silvia Florea, Professor, Director of the CONFUCIUS Institute, Chair holder of the UNESCO Chair “Quality Management in Higher Education and Life Long learning”, Lucian Blaga University of Sibiu, Ρουμανία
    • Kristina Juraitė, UNESCO Chair on Media and Information Literacy for Inclusive Knowledge Societies, Vytautas Magnus University, Λιθουανία
    • Πάνος Κωνσταντόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, Έδρα UNESCO για Ψηφιακές Μεθόδους στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελλάδα και
    • Χριστίνα Χατζησωτηρίου, Αν. Καθηγήτρια, Τμήμα Παιδαγωγικών Επιστημών, Μέλος τους Συμβουλίου της Έδρας UNESCO “Πολιτισμική Ετερότητα και Διαπολιτισμικός Διάλογος για έναν Πολιτισμό ειρήνης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Κύπρος.

    Σημαντική είναι η εισήγηση του κ. Λουκά Ζαχείλα, που είναι Επικεφαλής του Τομέα συστημάτων και θεσμών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ) του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP).

    Από την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας συμμετέχουν οι κκ.:

    • Παρούλα Νάσκου Περράκη, αφ. Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Οργανισμών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, π. Διευθύντρια Έδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής
    • Δημήτριος Σκιαδάς, MJur, PhD, CFE, Πρόεδρος Τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών – Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Έδρα Jean Monnet, Επισκέπτης Ερευνητής, Κέντρο για τη μελέτη της Ευρώπης – Παν/μιο Βοστώνης, Διευθυντής ΔΠΜΣ
    • Στέλιος Ξυνόγαλος, Καθηγητής, Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
    • Νικόλαος Φαχαντίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
    • Σοφία Μπουτσιούκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

    Από άλλα Πανεπιστήμια συμμετέχουν οι κκ.:
    • Φωτεινή Ασδεράκη, Καθηγήτρια Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Έδρα Jean Monnet για τις Πολιτικές της ΕΕ για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, την Έρευνα και την Καινοτομία, Ακαδημαϊκή Συντονίστρια του Jean Monnet Προγράμματος Motivate Teachers4Europe (2022-25)
    • Σοφία Μαστροκούκου, PhD, Ερευνήτρια, Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο του Τορίνο

    Πολύ σημαντική είναι η συμμετοχή των κκ.:
    • Δημήτρης Παπαδόπουλος, Συνιδρυτής και Υπεύθυνος Διεθνών Προγραμμάτων στο Infinity Greece
    • Βασιλική Κατσομαλιάρη, Εκπαιδευτικός, Erasmus+ Συντονίστρια Προγραμμάτων, Goethe-Institut Athen, Eλλάδα

    Από τους επιστημονικούς συνεργάτες της Έδρας UNESCO συμμετέχουν οι κκ. (με αλφαβητική σειρά):
    • Βέρα Δηλάρη, MSc, Επιστημονική Συνεργάτιδα Έδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, & Επιστημονική Συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Έρευνας, Ανάπτυξης και Διαπανεπιστημιακής Συνεργασίας (ERDIC), Πανεπιστήμιο Πειραιώς
    • Στέφανος Κατσούλης Υπ. Διδάκτωρ Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Eπιστημονικός Συνεργάτης Έδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης
    • Αναστασία Ψαλλίδα, Εκπαιδευτικός, Υποψήφια Διδάκτωρ Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Eπιστημονική Συνεργάτιδα Έδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής και συντονίστρια της πρακτικής άσκησης των ασκουμένων.
    Ειδικότερα, το συνέδριο διαρθρώνεται στις εξής συνεδρίες:
    Ημέρα 1η- Δευτέρα 29 Μαΐου
    1η Συνεδρία: Το δικαίωμα στην εκπαίδευση – Πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών και της UNESCO για την επίτευξη ποιοτικής εκπαίδεσης
    2η Συνεδρία: Η επίτευξη της ποιοτικής εκπαίδευσης ως στόχος της αειφόρου ανάπτυξης (ACHIEVING QUALITY EDUCATION AS A GOAL OF SUSTAINABLE DEVELOPMENT) (στα αγγλικά)
    3η Συνεδρία: Ο ρόλος του CEDEFOP
    4η Συνεδρία: Καλές πρακτικές για την ψηφιακή εκπαίδευση στην UNESCO και την Ελλάδα
    5η Συνεδρία: Ψηφιακός εγγραμματισμός στην UNESCO και στην Ελλάδα
    Ημέρα 2η – Tρίτη 30 Μαΐου

    6η Συνεδρία: Ψηφιακή εκπαίδευση (στα αγγλικά)
    7η Συνεδρία: Ο Ευρωπαϊκός Εκπαιδευτικός Χώρος για ποιοτική ψηφιακή εκπαίδευση στην ΕΕ
    8η Συνεδρία: Ψηφιακή εκπαίδευση και ψηφιακές δεξιότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση
    9η Συνεδρία: Ψηφιακή εκπαίδευση και πρόσβαση σε αυτήν των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων
    Οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες στο διήμερο φοιτητικό συνέδριο θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης από την Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μία Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, το οποίο θα παραληφθεί με την εγγραφή τους. Η αποστολή των πιστοποιητικών θα γίνει εντός 15 ημερών μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου.

    Η Οργανωτική Επιτροπή
    των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,
    ασκούμενων της Έδρας
    UNESCO «Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μία Αλληλέγγυα Ιθαγένεια»

    Η Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη
    της Έδρας UNESCO «Διαπολιτισμικής
    Πολιτικής για μία Αλληλέγγυα Ιθαγένεια»

    Αναγνωστοπούλου Δέσποινα
    Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος
    Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών
    Πανεπιστημίου Μακεδονίας

    Δελτίο Τύπου

    Πρόγραμμα Συνεδρίου

     

  • 30ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ (European Bureau of Library, Information and Documentation Associations – EBLIDA)

    Η Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μια Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας προσκλήθηκε από τον Διευθυντή του Διεθνούς μη Κυβερνητικού Οργανισμού EBLIDA, Giuseppe Vitiello, να συμμετάσχει στο 30ο Συνέδριο EBLIDA «Δεσμεύσεις της Βιβλιοθήκης προς μία βιώσιμη, δημοκρατική και δίκαιη κοινωνία» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο Goethe-Institute από τις 14 έως τις 16 Ιουνίου 2022, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

    Η EBLIDA με έδρα τη Χάγη, είναι μια ανεξάρτητη ένωση συλλόγων και ιδρυμάτων βιβλιοθηκών, κέντρων τεκμηρίωσης και αρχείων στην Ευρώπη και συγκεντρώνει  περίπου 110 μέλη – ενώσεις βιβλιοθηκών και ιδρύματα –  από 34 χώρες που εκπροσωπούν 65.000 δημόσιες βιβλιοθήκες στην Ευρώπη.

    Στο συνέδριο του EBLIDA γιορτάστηκαν  τα 30 χρόνια ύπαρξής του.  Σκοπός του συνεδρίου ήταν να δοθεί η δυνατότητα για συζήτηση και συνεκτικό διάλογο μεταξύ των υπευθύνων και των πολιτών, ώστε οι βιβλιοθήκες να αποτελέσουν τόπο συνάντησης και μάθησης των πολιτών. 

    Στο Συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και η Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τόνια Αράχωβα. Ως κεντρικός ομιλητής άνοιξε τις εργασίες του Συνεδρίου ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Καθηγητής Άγγελος Συρίγος. 

    H υπεύθυνη της Έδρας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δέσποινα Αναγνωστοπούλου και η επιστημονική συνεργάτις, Αναστασία Ψαλλίδα, Υποψήφια Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, παρουσίασαν το θέμα «Η Ατζέντα 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η εισήγηση έδωσε έμφαση στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης SDG4 για την Ποιοτική Εκπαίδευση και SDG16 για την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη και τους Ισχυρούς Θεσμούς και έγινε στην πρώτη συνεδρία  του Διεθνούς Συνεδρίου EBLIDA, υπό την προεδρία του Προέδρου του EBLIDA, Ton van Vlimmeren.

    Σημαντική συμβολή στη διοργάνωση είχε η Ηρώ (Αργυρούλα) Τζορμπατζάκη, Βιβλιοθηκονόμος στη Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, ενώ στο συνέδριο συμμετείχε και η Ανθή Μπάλιου, Βιβλιοθηκονόμος στη Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

    Στο συνέδριο παρουσιάστηκε επίσης στους συμμετέχοντες τo κοινό πρόγραμμα EBLIDA – NAPLE – Public Libraries 2030 με τίτλο: «Βιβλιοθήκες στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα – δίκτυο και συν-δημιουργία».

    Περισσότερες πληροφορίες: 

    EBLIDA July/August Newsletter #EBLIDA2022 Conference results (Athens, 15-16 June 2022). 

    https://mailchi.mp/6d3fb8a97562/eblida-newsletter-5620971?e=[UNIQID]

    image1

  • «H Tέχνη ως μέσο επικοινωνίας στην επίλυση συγκρούσεων: Ένας διαπολιτισμικός διάλογος»

     

    banner 1b

      H ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΜΕΣΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ:

    ΕΝΑΣ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

    Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

    Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης

    Υπό την αιγίδα των

    banner 2

    Πρόγραμμα Συνεδρίου

    Δελτίο Τύπου

    Προαιρετικές Προεγγραφές

    Ο Δήμος Θεσσαλονίκης  συνδιοργανώνει με την Έδρα UNESCO «Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μία Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας την Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και ώρες 10.30-17.00:

    Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: «H Tέχνη ως μέσο επικοινωνίας στην επίλυση συγκρούσεων:  Ένας  διαπολιτισμικός διάλογος».

    Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO,  του Περιφερειακού Γραφείου Ενημέρωσης του ΟΗΕ για τη Δυτική Ευρώπη και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    To Συνέδριο διεξάγεται στο πλαίσιο της ομώνυμης έκθεσης τέχνης υπό την επιμέλεια της κ. Βάσιας Δεληγιάννη η οποία θα εγκαινιαστεί στη Θεσσαλονίκη στις 29 Ιουνίου 2022, στις 19:30, στην Casa Bianca, το κτίριο όπου στεγάζεται η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου 2022.

    Το διεθνές συνέδριο έχει λάβει την οικονομική υποστήριξη του  Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης καθώς και τη χορηγία του Ξενοδοχείου “HYATT REGENCY THESSALONIKI”.

    Το συνέδριο διεξάγεται δια ζώσης στην αγγλική γλώσσα χωρίς ταυτόχρονη ερμηνεία. Το συνέδριο περιλαμβάνει εισηγήσεις 12 ομιλητών από όλο τον κόσμο (Βραζιλία, Αιθιοπία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισραήλ, Η.Π.Α.) και διοργανώνεται υπό την επιστημονική επιμέλεια της Dr. Ελένης Φωτιάδου, Δικηγόρου, Οπτικοακουστικού καλλιτέχνη.

    Το Συνέδριο θα χαιρετίσουν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητής Στυλιανός Κατρανίδης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα και ο Πέτρος Μάστακας, Υπεύθυνος Προστασίας (a.i), στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    To Συνέδριο αποτελείται από δύο συνεδρίες.

    Στην 1η Συνεδρία, η οποία θα διεξαχθεί ώρες 11.00-13.00 υπό την προεδρία της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Δέσποινας Αναγνωστοπούλου, κατόχου Έδρας Jean Monnet, Ακαδημαϊκής Συντονίστριας του Έργου Jean Monnet EUVADIS για «τις Αξίες της ΕΕ, την Πολυμορφία και τον Διαπολιτισμικό Διάλογο» καθώς και της Έδρας «Διαπολιτισμικής Πολιτικής της UNESCO για μία Δραστήρια και Αλληλέγγυα  Ιθαγένεια» συμμετέχουν:

    • η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δέσποινα Αναγνωστοπούλου με θέμα εισήγησης: «Διαπολιτισμικός Διάλογος Στην Ευρωπαϊκή Ένωση»,
    • ο Καθηγητής Noam Lemelshtrich Latar, Επικεφαλής του Κέντρου Καινοτομίας, Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Δημοσιογραφίας Daniel Pearl, Πρόεδρος του Asper Institute Of New Media Diplomacy, Πρώην Κοσμήτορας και Ιδρυτής της Σχολής Επικοινωνιών, Πανεπιστήμιο Reichman, Herzliya, Ισραήλ με θέμα εισήγησης : «Μπορεί η Τέχνη να Βοηθήσει στην Επίλυση Συγκρούσεων;»,
    • η Επίκουρη Καθηγήτρια Καλλιόπη Χαΐνογλου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών με τίτλο εισήγησης: «Αξιολόγηση της Ισχύουσας Νομοθεσίας για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς κατά τη Διάρκεια Ένοπλης Σύγκρουσης»,
    • η Σοφία Χηνιάδου-Καμπάνη, Δικηγόρος, Νομική και Πολιτιστική Σύμβουλος της Βουλής των Ελλήνων με θέμα εισήγησης: «Λεηλατημένη Τέχνη: Η Περίπτωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα»,
    • η Asra Nomani, Συγγραφέας και πρώην Καθηγήτρια  του Πανεπιστημίου Georgetown, Συν-Διευθύντρια του Pearl Project, πρώην Ανταποκρίτρια της “Wall Street Journal”, Δημοσιογράφος και Ακτιβίστρια και
    • η Adeela Suleman, Εικαστικός Καλλιτέχνης, Διευθύντρια & Ιδρυτικό Μέλος — Ένωση Καλλιτεχνών Vasl, Επισκέπτρια Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Καλών Τεχνών, Indus Valley School of Art & Architecture με θέμα εισήγησης: «Μια Συζήτηση στην Πρώτη Γραμμή της Σύγκρουσης στην Περιοχή Αφγανιστάν-Πακιστάν:  Η Καλλιτέχνιδα Adeela Suleman πυροδοτεί τη συζήτηση  με τη Δημοσιογράφο Asra Nomani γύρω από τον Ακτιβισμό τους για τα Δικαιώματα των Γυναικών, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ειρήνη».

    Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και στη συνέχεια διάλειμμα με μπουφέ.

    Στη 2η Συνεδρία,  η οποία θα διεξαχθεί ώρες 14.00-17.00, υπό την προεδρία της Επίκουρης Καθηγήτριας Καλλιόπης Χαΐνογλου, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, συνεργάτιδος της Εδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής, συμμετέχουν:

    • η Dr. Zoie Lafis, Harvard Center of Hellenic Studies in Washington, DC, με τίτλο εισήγησης: «Η Διαρκής Συμβολή των Καλλιτεχνών στην Εποχή μας: Ευαισθησίες, Προοπτικές, Αναζήτηση, Έρευνα και Έκφραση»,
    • η Επίκουρη Καθηγήτρια Kebedech Tekleab, Τμήμα Τέχνης και Σχεδιασμού, City University, New York, Queensborough Community College με θέμα εισήγησης: «Τα Όρια: Η Τέχνη στην Εποχή της Σύγκρουσης»,
    • η Dr. Isabella Micali Drosso, Δικηγόρος, Ανώτερη Σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας με θέμα εισήγησης: «Εργαλεία, Μέθοδοι, Αποτελέσματα και Κοινωνικός Αντίκτυπος της Επικοινωνίας Έργων Ακρωτηριασμού των Γυναικείων Γεννητικών Οργάνων»,
    • η Dr. Αγλαΐα Ζαφειράκου, Ανώτερη Εκπαιδευτική Σύμβουλος στην Παγκόσμια Τράπεζα, Τμήμα Πολιτικών για την Ισότητα, και την Ποιότητα στην Εκπαίδευση με θέμα εισήγησης: «Ο Ρόλος της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης στη Δημιουργία Ισότιμων Κοινωνιών»,
    • η Βάσια Δεληγιάννη, Επιμελήτρια Τέχνης, Καλλιτέχνης, Ειδικός Μουσείων, Συνεργαζόμενη Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο της Περιφέρειας Columbia (UDC), Washington, DC και George Mason University (GMU) με θέμα εισήγησης: «Έργο Μηδέν — Μεταπτυχιακή Σχολή Εκπαίδευσης — Πανεπιστήμιο Harvard, (PZH)» και
    • η Dr. Ελένη Φωτιάδου, Δικηγόρος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων — Οπτικοακουστικός Καλλιτέχνης, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Εργαστήριο Υγείας, Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Τμήμα Ιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με θέμα εισήγησης: «Η Τέχνη επικοινωνώντας την Πολιτική».

    Ακολουθεί συζήτηση με το κοινό  και τα συμπεράσματα του Συνεδρίου.

    Το συνέδριο διεξάγεται δια ζώσης και δωρεάν. Όποιος επιθυμεί μπορεί να προεγγραφεί εδώ.

    Θα αποσταλούν βεβαιώσεις παρακολούθησης με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

    Με την οικονομική ενίσχυση:

     Του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

    banner 3

    του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

    banner 4

                           Χορηγός

    banner 5

  • «Οι Πολιτικές Μετανάστευσης και Ασύλου στην ΕΕ και στην Ελλάδα σήμερα. Νέες σοβαρές προκλήσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

    ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    «Οι Πολιτικές Μετανάστευσης και Ασύλου στην ΕΕ και στην Ελλάδα σήμερα.
    Νέες σοβαρές προκλήσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

    Τρίτη 14 και Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

    Ώρα 15.00-20.30

    Πρόγραμμα Συνεδρίου 

    Δελτίο Τύπου

    Τελική αφίσα 14-6

    Με χαρά σας καλούμε στο διήμερο διαδικτυακό φοιτητικό συνέδριο που διοργανώνουν οι ασκούμενοι φοιτητές της Έδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μία Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO.

    Το διήμερο ανοιχτό διαδικτυακό φοιτητικό συνέδριο έχει τον τίτλο: «Οι Πολιτικές Μετανάστευσης και Ασύλου στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα σήμερα. Νέες σοβαρές προκλήσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

    Το συνέδριο διεξάγεται δωρεάν την Τρίτη στις 14 και Τετάρτη στις 15 Ιουνίου 2022, ώρες 15.00-20.30 στον σύνδεσμο https://zoom.us/meeting/register/tJAkduGvrzwtH9W74EWn6ExtiX3xgNTwiZ64 όπου πρέπει να γίνει εγγραφή προκειμένου να σταλεί ο ατομικός σύνδεσμος στην ηλεκτρονική διεύθυνση που θα δηλωθεί.

    Σκοπός του συνεδρίου είναι η ενημέρωση τόσο των φοιτητριών και φοιτητών όσο και κάθε ενδιαφερόμενου/-ης που θα παρακολουθήσει το συνέδριο σχετικά με τις Πολιτικές Μετανάστευσης και Ασύλου στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα. Ειδικότερα, στο Συνέδριο θα αναδειχθούν οι σημαντικές νέες προκλήσεις για τον ευρωπαϊκό χώρο, για την χώρα μας και, πιο συγκεκριμένα, για τον τομέα της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, που είναι γνωστό πως κανέναν δεν πρέπει να αφήνει αδιάφορο, διότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αφορούν όλους και κάθε έναν ξεχωριστά!

    Το συνέδριο θα χαιρετίσουν ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητής κ. Στυλιανός Κατρανίδης, ο πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος,  ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελος Συρίγος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου και η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα. Αικατερίνη Τζιτζικώστα.

    Το συνέδριο αποτελείται από τις διαλέξεις και εισηγήσεις καταξιωμένων ακαδημαϊκών, αξιωματούχων, επιστημονικών συνεργατών της Έδρας και των 25 ασκουμένων της Έδρας. Στο συνέδριο παρουσιάζουν, επίσης, εισηγήσεις απόφοιτοι μεταπτυχιακού προγράμματος, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και πανεπιστημιακοί υπότροφοι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας:

    • Αβραμόπουλος Δημήτριος, πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
    • Αναγνωστοπούλου Δέσποινα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη Έδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μια Δραστήρια Ιθαγένεια.
    • Ζάικος Νικόλαος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
    • Δρ. Δρ. Κοροντζής Τρύφων, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αρχιπλοίαρχος ΛΣ (ε.α.), μέλος ΣΕΠ/Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Programme Leader/ Faculty of Shipping and Maritime Studies, Metropolitan College (Αθήνα).
    • Κουσκουνά Μεταξία, Επίκουρη Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ.
    • Κουτσουράκη Ελένη, Διδάσκουσα ΕΛΜΕΠΑ (πρώην ΤΕΙ Κρήτης), μέλος ΣΕΠ/Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
    • Δρ. Κυριακίδης Αλέξανδρος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής και Υπεύθυνος Λειτουργίας & Ερευνών, Κέντρο Έρευνας Δημοκρατίας και Δικαίου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
    • Μαζιώτη Βασιλική, Υποψήφια Διδάκτωρ, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Προεδρία της Κυβέρνησης, Γενική Γραμματεία Συντονισμού, Tμήμα Πολιτικών Δικαιοσύνης.
    • Μάστακας Πέτρος, Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
    • Μουρμουρή Μαρία, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Περιφερειακών Υπηρεσιών, Υπηρεσία Ασύλου, Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
    • Μπλουχουτζή Αναστασία, Διδάκτωρ και Πανεπιστημιακή Υπότροφος, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
    • Οικονόμου Φωτεινή, Δικηγόρος, ΜΔΕ στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Human Rights and Migration Studies, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
    • Παπαγεωργίου Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
    • Παπαδοπούλου Ρεβέκκα-Εμμανουέλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ.
    • Σκιαδάς Δημήτριος, Έδρα Jean Monnet, Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, Παν/μιο Μακεδονίας, Διευθυντής ΔΠΜΣ “Ναυτιλία και Θαλάσσιες Μεταφορές: Οικονομική και Πολιτική”, Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
    • Τσιτσελίκης Κωνσταντίνος, Καθηγητής και Κοσμήτορας Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
    • Τσολάκη Διονυσία, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Συνεργάτιδα της Έδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής.
    • Τσούκα Χρυσαφώ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ.
    • Ψαλλίδα Αναστασία, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Συνεργάτιδα της Έδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής.

     

    Οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες στο διήμερο φοιτητικό συνέδριο θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, το οποίο θα παραληφθεί με την εγγραφή τους. Η αποστολή των πιστοποιητικών θα γίνει εντός 15 ημερών μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου.

     

    Η Οργανωτική Επιτροπή

    των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,

    ασκούμενων της Έδρας

    UNESCO «Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μία Αλληλέγγυα Ιθαγένεια»

     

    Η Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη

    της Έδρας UNESCO «Διαπολιτισμικής

    Πολιτικής για μία Αλληλέγγυα Ιθαγένεια»

     

    Αναγνωστοπούλου Δέσποινα

    Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος

    Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών

    Πανεπιστημίου Μακεδονίας

    Το πρόγραμμα Συνεδρίου βρίσκεται εδώ