Παλαιότερες Εκδηλώσεις

Ακαδημαϊκό έτος 2004-2005

  • Η πρώτη εκδήλωση 17 Οκτωβρίου 2005 που διοργανώθηκε ομιλία του Δρ. Νικολάου Παπαγεωργίου, τότε Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής UNESCO με θέμα: ’Ελληνιστική τέχνη της Γανδάρα και η Ελληνική παρουσία στο Αφγανιστάν κατά την αρχαιότητα’.’
  • Διεθνής Διαγωνισμός Νέων Πεζού και Ποιητικού Λόγου με θέμα : ‘’UNESCO η ανάδειξη των οικουμενικών αξιών μέσω της διαπολιτισμικής πολιτικής με την πνοή της Δημοκρατίας’’ , 2005

Ακαδημαϊκό έτος 2005-2006

  • •Στις 6 Μαΐου 2006, η Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: «60 χρόνια UNESCO», παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού κ. Ε. Βενιζέλου και της Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής UNESCO κας Α. Τζιτζικώστα. Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τα βραβεία του διεθνούς διαγωνισμού νέων, πεζού και ποιητικού λόγου, που οργάνωσε η έδρα μας με θέμα « UNESCO: Η ανάδειξη των Οικουμενικών Αξιών μέσω της Διαπολιτισμικής Πολιτικής με την Πνοή της Δημοκρατίας» σε συνεργασία με τους ”ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ” Α.μ.Κ.Ε.

Ακαδημαϊκό έτος 2006-2007

  • •Στις 30 Οκτωβρίου 2006, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: Εκπαιδευτική Πολιτική, Κοινωνία, Σχολείο», στην οποία η Διευθύντρια της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καθηγήτρια Π. Νάσκου-Περράκη έθιξε ζητήματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
  • •Στις 13 Νοεμβρίου 2006, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον ΟΑΣΕ, η έδρα UNESCO διοργάνωσε στρογγυλή τράπεζα με τίτλο: «Οι Έλληνες Ρομά: η μακρά οδός προς την αναγνώριση». Στόχος της συνεδρίασης ήταν να ενθαρρύνει το διάλογο αναφορικά με ζητήματα που τίθενται στο συλλογικό έργο των Ελλήνων επιστημόνων και των Ρομά ακτιβιστών για το ίδιο θέμα

Ακαδημαϊκό έτος 2007-2008

  • -Νάσκου-Περράκη Π., ήταν η κεντρική ομιλήτρια σε συνέδριο που διοργανώθηκε από την Κοινότητα Ατόμων με Αναπηρία στην Δράμα, Ελλάδα. Έδωσε διάλεξη με θέμα ‘’ Άτομα με Αναπηρία και πως προστατεύονται από το Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων’’,. 14 Νοεμβρίου 2007
  • -Στις 15 Μαρτίου 2008 στη Θεσσαλονίκη και στις 24 Ιουνίου 2008 στην Αθήνα, η έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εκπροσωπήθηκε από την καθηγήτρια Π. Νάσκου – Περράκη, ως ακαδημαϊκά υπεύθυνη της έδρας σε δύο διεθνή συνέδρια που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας του Υπουργείου Τύπου με θέμα: «Άτομα με Αναπηρία και ΜΜΕ» και εισηγήθηκε τα «Δικαιώματα του Παιδιού ΑμεΑ και τα ΜΜΕ».
  • -Στις 2 Μαΐου 2008, η έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διοργάνωσε στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «60 χρόνια από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», με τη συμμετοχή του D. Roosevelt, εγγονού του Προέδρου των ΗΠΑ B. Roosevelt, ο οποίος τόνισε τη συμβολή της Eleanor Roosevelt στην Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Στη στρογγυλή τράπεζα έλαβαν μέρος η Δρ. Έρικα- Ειρήνη Νταή, εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ σε θέματα Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ειδικότερα Αυτοχθόνων Πληθυσμών και η καθηγήτρια κυρία Καλλιόπη Κούφα, μέλος της υποεπιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και των Μειονοτήτων.
  • -Στις 12 Μαΐου 2008, μετά από πρόσκληση της Προέδρου του Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, η καθηγήτρια Π. Νάσκου – Περράκη, ως ακαδημαϊκά υπεύθυνη της έδρας UNESCO έδωσε διάλεξη με θέμα: «Η προστασία της μητρότητας και των παιδιών από το Διεθνές Δίκαιο».
  • -Στις 19 Ιουνίου 2008, η έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, εκπροσωπημένη από της καθηγήτρια Π. Νάσκου – Περράκη, συμμετείχε σε ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια σε συνεργασία με το Forum Γυναικών της Μεσογείου – Παράρτημα της Μασσαλίας με Θέμα: «Γυναικεία Γραφή», με εισήγηση «Η Προστασία των Δικαιωμάτων των Γυναικών της Μεσογείου».
  • -Νάσκου-Περράκη Π., διορίστηκε από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του ανθρώπου ως εκπρόσωπος της Επιτροπής στο 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νάντη της Γαλλίας, 30 Ιουνίου- 3 Ιουλίου 2008.
  • -Σε ετήσιο εκπαιδευτικό συνέδριο που διοργάνωσε στις 25-26 Αυγούστου 2008, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ξένων Γλωσσών PALSO με τίτλο «Παιδεία γνώσεων και αξιών», η καθηγήτρια Π. Νάσκου – Περράκη, ως ακαδημαϊκά υπεύθυνη της έδρας UNESCO εισηγήθηκε το θέμα: «Το δικαίωμα στην εκπαίδευση όπως κατοχυρώνεται από διεθνείς πράξεις προστασίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Ακαδημαϊκό έτος 2008-2009

  • -Μετά από πρόσκληση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.με.Α), η καθηγήτρια Π. Νάσκου – Περράκη, ως ακαδημαϊκά υπεύθυνη της έδρας UNESCO, και η υπό εκλογή λέκτορας Διεθνών και Ευρωπαϊκών θεσμών του τμήματος ΔΕΣ και συνεργάτιδα της έδρας UNESCO Δρ. Χαΐνογλου Καλλιόπη, προσκλήθηκαν σε μία σειρά συνεδρίων που έγιναν στην Αθήνα (1 Νοεμβρίου 2008), στη Θεσσαλονίκη (2 Νοεμβρίου 2008), στην Πάτρα (9 Νοεμβρίου 2008), και στη Λάρισα (23 Νοεμβρίου 2008) για να μιλήσουν σχετικά με την «Διεθνή προστασία των Δικαιωμάτων των Α.με.Α και στους κανόνες συμπεριφοράς στο ειδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα από τους συνοδούς των».
  • -Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, προσκλήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2008, η καθηγήτρια Π. Νάσκου – Περράκη, ως ακαδημαϊκά υπεύθυνη της έδρας μας, να εισηγηθεί για τη «Διεθνή Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού», σε ημερίδα που διοργανώθηκε με θέμα: «Αρωγή Υγείας: υποστηρικτικές δομές στη Θεσσαλονίκη».
  • -17 Νοεμβρίου 2008, συζήτηση με το διαπολιτισμικό Λύκειο Πυλαίας.
  • -Στις 30 Νοεμβρίου 2008, σε συνεργασία με το Κέντρο UNESCO για τις Γυναίκες και τα Βαλκάνια, η Διευθύντρια της Έδρας μας, καθηγήτρια Π. Νάσκου – Περράκη, έδωσε διάλεξη για την «Προστασία των γυναικών σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», στο πλαίσιο του Money Show.
  • -Στις 10 Δεκεμβρίου 2008, μετά από πρόσκληση της ΜΚΟ Praxis προς την έδρα UNESCO, η καθηγήτρια Παρούλα Νάσκου-Περράκη, ως Διευθύντρια της Έδρας, μίλησε για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου, ανάμεσα στα οποία και παιδιά Roma.
  • -Νάσκου-Περράκη Π., προσκλήθηκε να μιλήσει για τα ‘’Δικαιώματα του παιδιού’’ σε συνέδριο που διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Καλαμαριάς με θέμα ‘’Τα παιδιά μιλούν για δικαιώματα: Είμαστε εδώ – απαιτούμε τα δικαιώματα μας’’, Θεσσαλονίκη, 10 Δεκεμβρίου 2008
  • -Στις 16 Ιανουαρίου 2009, η καθηγήτρια Π. Νάσκου – Περράκη, ως Διευθύντρια της έδρας συμμετείχε σε Συνέδριο στις Σέρρες που διοργανώθηκε από τις εκεί Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα: «Τα ανθρώπινα Δικαιώματα στο έτος διαπολιτισμικού διαλόγου: Μύθοι και πραγματικότητες στο σχολείο». Η εισήγησή της είχε τίτλο: «Διαπολιτισμική Πολιτική: Η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Προβλήματα εφαρμογής της στην Ελλάδα». Η εισήγησή της επικεντρώθηκε στις προσπάθειες εφαρμογής της Διαπολιτισμικής Πολιτικής στο εκπαιδευτικό σύστημα και τα προβλήματα που παρουσιάζονται.
  • -Αρχές Μαρτίου 2009 η καθηγήτρια Π. Νάσκου – Περράκη, ως Διευθύντρια της έδρας UNESCO, συμμετείχε σε δείπνο που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής UNESCO με εκπροσώπους διαφόρων χωρών, από όπου πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος, για την προετοιμασία του Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι. Είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την Διευθύντρια της UNESCO για ζητήματα διαπολιτισμικής Πολιτικής κα Κατερίνα Στενού και κυρίως για τη διοργάνωση μιας ημερίδας στο Πανεπιστήμιό μας με την συμμετοχή της κας Στενού κι εκπροσώπους διαπολιτισμικών σχολείων.
  • -Νάσκου-Περράκη Π., παρουσίασε τα σημαντικότερα ζητήματα σχετικά με τη ‘’ Νέα Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Άτομα με Αναπηρία’’ σε συνέδριο που διοργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Πληροφόρησης., 22-23 Ιουνίου 2009
  • -Χαϊνογλου Κ. , επιστημονική συνεργάτης της έδρας UNESCO, μίλησε για το ‘’ Πρόγραμμα Δράσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα άτομα με αναπηρία σε συνέδριο που διοργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Πληροφόρησης , 22-23 Ιουνίου 2009
  • -Τον Ιούνιο του 2009 μετά από πρόσκληση της κα Αικατερίνης Τζιτζικώστα με την ιδιότητά της ως Προέδρου του Κέντρου UNESCO για τις Γυναίκες και της Ειρήνη στα Βαλκάνια, η καθηγήτρια Παρούλα Νάσκου – Περράκη, ως Διευθύντρια της Έδρας μίλησε σε συνέδριο που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη με την παρουσία γυναικών από όλο το χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η ομιλία της αφορούσε «Την απαγόρευση των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών». Στη συνάντηση αυτή είχε τη χαρά να συναντήσει την υπεύθυνη των Διεθνών Σχέσεων της έδρας UNESCO « για τη Διεθνή Εκπαίδευση και ενσωμάτωση παιδιών μεταναστών στο σχολείο» κα Maring Krivenkaya, με την οποία συζήτησαν μια ενδεχόμενη συνεργασία με την έδρα μας.(14 Ιουνίου 2009)
  • -Στις 23 Ιουνίου 2009 η καθηγήτρια Παρούλα Νάσκου – Περράκη, ως Διευθύντρια της Έδρας UNESCO, συμμετείχε στη συνάντηση που διοργάνωσε στην Αθήνα η Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής UNESCO κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα για την προετοιμασία της ελληνικής αποστολής στη 35η Γενική Διάσκεψη της UNESCO που θα πραγματοποιείτο στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 2009. Προτάθηκε να συμμετάσχει στην Επιτροπή Παιδείας.
  • -Στις 24 Ιουνίου 2009 η καθηγήτρια Παρούλα Νάσκου – Περράκη, ως Διευθύντρια της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συμμετείχε ως ομιλήτρια στο 4ο Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε στην Αθήνα η Γεν. Γραμματέας Ενημέρωσης και Πληροφόρησης κα Μαργαρίτα Παπαδά, σχετικά με τα δικαιώματα των ΑμεΑ και τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα μας από την αναμενόμενη εφαρμογή της Σύμβασης ΑμεΑ του ΟΗΕ που τέθηκε σε εφαρμογή το 2008.

Ακαδημαϊκό έτος 2009-2010

  • -Νάσκου-Περράκη Π., συμμετείχε ως μέλος της Ελληνικής Αποστολής στο 35ο Γενικό Συνέδριο της UNESCO στο Παρίσι. Κατά την διάρκεια της παραμονής της είχες συναντήσεις με το κο G. Haddad, κα A.Στενού, και C. Pinan και με μέλη της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ελλάδας στην UNESCO. , Οκτώβριος 2009.
  • -Νάσκου-Περράκη Π., ήταν προσκεκλημένη  να παραδώσει διάλεξη με θέμα : ‘’ Γιατί πρέπει να γιορτάζουμε ακόμη την Ημέρα της Γυναίκας’’ σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Πανθεσσαλονίκεια Κίνηση Πολιτών ‘’Αλκυόνη’’ στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση οργανώθηκε την Ημέρα της γυναίκας και προσέλκυσε  πολύ κοινό. 8 Μαρτίου 2010.
  • -Νάσκου-Περράκη Π., προσκλήθηκε στο επιστημονικό συμπόσιο με θέμα ‘’Γυναίκες τότε και τώρα: Ποικίλες προσεγγίσεις στη ζωή του δεύτερου φύλου’’ όπου παρέδωσε διάλεξη για την ‘’Διεθνή Προστασία των Δικαιωμάτων των Γυναικών’’. Μάρτιος του 2010
  • Η έδρα UNESCO προσκάλεσε την κα Αικατερίνη Στενού, Διευθύντρια Πολιτιστικών Πολιτικών και Διαπολιτισμικού Διαλόγου για να μιλήσει στην εκδήλωση ‘’ Η νέα διεθνής πολιτιστική τάξη πραγμάτων’’. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η κα Τζιτζικώστα και εκπρόσωποι των συνδεδεμένων σχολείων με την UNESCO στη Θεσσαλονίκη. Η κα Στενού ως ειδική σε θέματα πολιτιστικής πολιτικής και διαπολιτισμικού διαλόγου τροφοδότησε μια ιδιαίτερα ζωντανή συζήτηση με τους παρευρισκομένους. Επιπλέον η κα Στενού, με την συνοδεία της κας Τζιτζικώστα και της Καθηγήτρας Π.Νάσκου-Περράκη επισκέφθηκαν ένα από τα διαπολιτισμικά σχολεία στη Θεσσαλονίκη και είχαν την χαρά να συνομιλήσουν με τους διδάσκοντες και τους μαθητές. 27 Απριλίου 2010
  • -Χαϊνογλου Κ., συνεργάτιδα της έδρας, ήταν προσκεκλημένη στο 2ο Λύκειο Νεάπολης στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει στους μαθητές τους σκοπούς και τα προγράμματα της UNESCO σχετικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικά, του δικαιώματος στην εκπαίδευση (28 Απριλίου 2010).
  • -Την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010, η Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, διοργάνωσαν εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Στην εκδήλωση αυτή βραβεύτηκαν οι μαθητές που διακρίθηκαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας του 2009 για τους Πρόσφυγες.
  • -Νάσκου-Περράκη Π., προσκλήθηκε να παραδώσει διάλεξη με θέμα ‘’ Τα δικαιώματα του παιδιού’’ στο Δια-τμηματικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και την Ειρήνη που διοργανώθηκε από την Έδρα UNESCO του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Ακαδημαϊκό έτος 2010-2011

  • -Από τις 9 έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2010, η Καθηγήτρια Παρούλα Νάσκου – Περράκη, ως Διευθύντρια της Έδρας UNESCO, εκπροσώπησε την έδρα στο διεθνές forum για τις Γυναίκες που διοργανώθηκε στην Αθήνα από την Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNESCO και το Κέντρο UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια της Θεσσαλονίκης. Το θέμα του forum ήταν: «Ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για τις γυναίκες: βασικός αναπτυξιακός στόχος και πέραν του 2015». Το forum πραγματοποιήθηκε, εν όψει της Διεθνούς Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, στις 20 Σεπτεμβρίου 2010.
  • -Νάσκου-Περράκη Π., προσκλήθηκε να παραδώσει διάλεξη με θέμα ‘’ Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ’’ στο διήμερο συνέδριο ‘’Αμεα και πως προστατεύονται από διεθνείς πράξεις προστασίας δικαιωμάτων του ανθρώπου’’ που διοργανώθηκε από τοπική οργάνωση ΑμεΑ Δράμας. (9-10 Οκτωβρίου 2010)
  • -Στις 18 και 19 Οκτωβρίου 2010, η έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με το Γραφείο της Βενετίας για την Επιστήμη και τον Πολιτισμό, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNESCO, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Συμβούλιο των Μουσείων διοργάνωσαν στο πλαίσιο της Σύγκλισης των Πολιτισμών ένα διεθνές Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη («National History Museums in South – East Europe: Learning History, building shared memories»). Η έδρα μας εκπροσωπήθηκε από την Διευθύντρια της Έδρας, καθηγήτρια Παρούλα Νάσκου – Περράκη, η οποία στην τοποθέτησή της έθιξε τη συνεργασία που πρέπει να αναπτυχθεί μεταξύ των ιστορικών Μουσείων και της ανώτατης εκπαίδευσης σε ζητήματα που άπτονται της Διαπολιτισμικής Πολιτικής.
  • -Η έδρα UNESCO σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα ‘’ Δικαιώματα του Ανθρώπου στο Λύκειο’’. Ο στόχος της εκδήλωσης ήταν να ενημερώσουν τα ενδιαφερόμενα μέρη για το έργο της UNESCO και την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Η εκδήλωση ήταν επιτυχημένη και υπήρξε η αφορμή για την συνεργασία μεταξύ της έδρας με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (9 Νοεμβρίου 2010).
  • -Η έδρα UNESCO σε συνεργασία με τις δύο έδρες UNESCO του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και τον όμιλο UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης οργάνωσε μια εκδήλωση για τις ‘’ Δραστηριότητες της έδρας UNESCO στην Θεσσαλονίκη’’. Η εκδήλωση τιμήθηκε με την παρουσία της κας Τζιτζικώστα που απεύθυνε χαιρετισμό. Η εκδήλωση , η οποία προσέλκυσε πολλούς φοιτητές και κόσμο που ενδιαφέρεται για την προώθηση των στόχων της UNESCO, και σηματοδότησε την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ των τριών εδρών.  
  • -Νάσκου-Περράκη Π., προσκλήθηκε να παραδώσει διάλεξη με θέμα ‘’ Η απόφαση του Διαρκούς Δικαστηρίου Διεθνούς Δικαιοσύνης σχετικά με την εκπαίδευση της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 40’’ στην παρουσία του βιβλίου της κυρίας Ελευθερίας Μαντά ‘’ Εκπαίδευση της Ελληνικής μειονότητας κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 40’’. 28 Νοεμβρίου 2010
  • -Νάσκου-Περράκη Π., προσκλήθηκε να μιλήσει για την ‘’προστασία των δικαιωμάτων των Γυναικών σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο και πρόσφατες εξελίξεις’’ σε συνέδριο που διοργανώθηκε από τη Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκή Κοινοβουλίου, με την αφορμή της 61ης επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Θεσσαλονίκη 10 Δεκεμβρίου 2010
  • -Η έδρα UNESCO διοργάνωσε εκδήλωση για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου/ Δικαιωμάτων του Παιδιού και του παγκόσμιου έτους της επαναπροσέγγισης των πολιτισμών, με θέμα ‘’ Διαπολιτισμική Επικοινωνία’’. Στην εκδήλωση η έδρα UNESCO προσκάλεσε μαθητές από το Διαπολιτισμικό σχολείο Πυλαίας στην Θεσσαλονίκη να τραγουδήσουν Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα σε διάφορες γλώσσες.. Παρουσιάστηκαν παραμύθια που γράφτηκαν από τα παιδιά. 11 Δεκεμβρίου 2010
  • -Νάσκου-Περράκη Π., η καθηγήτρια διατύπωσε τις συμπερασματικές παρατηρήσεις στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Γυναικών Ρομά : ‘’ Είμαι Ευρωπαία Ρομά΄΄ που διοργανώθηκε στην Αθήνα απο το Συμβούλιο της Ευρώπης, Το Ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών και το Δίκτυο Ρομ. , 11-12 Δεκεμβρίου 2010
  • -Η έδρα UNESCO προσκάλεσε την Ευρωβουλευτή, Καθηγήτρια Χ. Παλιαδέλλη, να παραδώσει διάλεξη σε μεταπτυχιακούς φοιτητές με θέμα, η ‘’ Έκθεση για την πρόταση συναπόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την ίδρυση μιας Ευρωπαϊκής Δράσης για Σήμα Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς’’. Η καθηγήτρια Παλιαδέλλη έχει κάνει μια σημαντική δουλειά στην τροποποίηση του Σήματος Ευρωπαϊκή Πολιτιστικής Κληρονομιάς για να προωθήσουν την ιδέα μια κοινής Ευρωπαϊκής ταυτότητας και για να επικεντρώσουν στην εκπαιδευτική αξία και διάσταση των μνημείων που φέρουν το σήμα.
  • -Στις 18 Φεβρουαρίου 2011 η Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Θεσσαλονίκης διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα: “Θέατρο και δικαιώματα του Ανθρώπου”, με στόχο τη διάδοση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο πλαίσιο της Διαπολιτισμικής Πολιτικής.
  • -Στις 9 Μαΐου 2011 η Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα: Pictures of the world: Greece and the global art history, στην οποία η Δρ. Χριστίνα Στέφαν – Καΐση παρέθεσε διάλεξη, παραθέτοντας όλες τις προεκτάσεις του θέματος.
  • -Νάσκου-Περράκη Π. έδωσε διάλεξη με θέμα‘’ Το Ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ελευθερία της έκφρασης στην ελληνική πραγματικότητα’’ στην διημερίδα που διοργανώθηκε από την Ένωση Συντακτών Μακεδονίας- Θράκης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής καμπάνιας για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. , 14 Ιουνίου 2011.

Ακαδημαϊκό έτος 2011-2012

  • -Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011 η Διευθύντρια της Έδρας UNESCO κα. Π. Νάσκου – Περράκη και η συνεργάτιδα της Έδρας κα. Κ. Χαΐνογλου έδωσαν διάλεξη με τη θέμα ”UN Policies to promote gender equality” στο πλαίσιο του Regional Training Seminar on the theme “Gender equality and the Media” που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τις 27 Νοεμβρίου – 4 Δεκεμβρίου υπό την αιγίδα του Κέντρου UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στις Βαλκανικές Χώρες.
  • -Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012 στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης δόθηκε διάλεξη από τον Δρ. Άγγελο Χατζηνικολάου, Σχ. Σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σχετικά με ‘τα εκπαιδευτικά ζητήματα που αφορούν τα παιδιά Ρομά.
  • §Στις 28 Μαρτίου 2012, ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κος Στ. Καμαρούδης έδωσε διάλεξη στο πλαίσιο του μαθήματος «Πολιτιστική Διπλωματία» της Έδρας UNESCO με θέμα: «Η γεωπολιτική της ελληνικής γλώσσας».
  • -Νάσκου-Περράκη Π. παρευρέθη ως προσκεκλημένη στην εκδήλωση ‘’ Παγκόσμια μέρα των Ρομά’’ που διοργανώθηκε από το Διαπολιτισμικό Σχολείο Μενεμένης, στο Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, 6 Απριλίου 2012.
  • -Η έδρα UNESCO διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα: ‘’Εικόνες του κόσμου: Ελλάδα στην παγκόσμια ιστορία της τέχνης’’ όπου η Δρ. Χριστίνα Stephan-Kaissis παρέδωσε διάλεξη και παρουσίασε μια κριτική ανάλυση στα σημαντικότερα σημεία του θέματος, 9 Μαϊου 2012.
  • -Νάσκου-Περράκη Π. έδωσε διάλεξη με θέμα’’ Διεθνείς Θεσμοί για την Προστασία των Δικαιωμάτων των γυναικών’’ στο σεμινάριο με τίτλο’’ Γυναίκες και Σύγχρονη κρίση’’ που διοργανώθηκε από το τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, 12 Μαϊου 2012
  • -Στις 14 Μαϊου 2012, η Διευθύντρια της Έδρας UNESCO Π. Νάσκου-Περράκη έδωσε διάλεξη με θέμα «Διεθνείς Θεσμοί Προστασίας των Γυναικών» σε ημερίδα που διοργανώθηκε από το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με γενικό τίτλο «Οι Γυναίκες και η Σύγχρονη Κρίση».

   Συμβολή σε Βιβλία

   – Νάσκου-Περράκη Π., «Η μετανάστευση, η διαπολιτισμικότητα και οι διεθνείς οργανισμοί», στο Δ. Συρρή (επιμ.), Συμβιώνοντας με τη Μετανάστευση, Ιανός, Θεσσαλονίκη, 2011, σελ. 66-72.

  – Κ. Χαΐνογλου, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: Ένας διαρκης στόχος του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Δ. Σύρρη (εκδ.), Συμβιώνοντας με τη Μετανάστευση, Ιανός, Θεσσαλονίκη, 2011.

 Πρακτικά Συνεδρίων

Νάσκου-Περράκη Π., ‘’Τα δικαιώματα των αναπήρων παιδιών’’, στα πρακτικά του σεμιναρίου για μια δραστήρια Ιθαγένεια και την ειδική εκπαίδευση TPT ‘’ Training SEN Parents&Teachers for refreshment’’ που διοργανώθηκε από το INCLUDE, 26 με 30 Σεπτεμβρίου 2012

Ακαδημαϊκό έτος 2012-2013

  • -Νάσκου-Περράκη Π., έδωσε διάλεξη με θέμα ’’Δικαιώματα του Παιδιού’’ στο Συνέδριο για την Δραστήρια Ιθαγένεια που διοργανώθηκε από την Αντιδημαρχία Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντισμού και υπό την αιγίδα του INCLUDE, 27 Σεπτεμβρίου 2012
  • -Στις 13 Νοεμβρίου 2012, η Έδρα UNESCO και το Σωματείο των Φίλων του Λυκείου Ελληνίδην τίμησαν τη Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, κα. Πολυξένη-Αδάμ Βελένη για την προσφορά της στην προβολή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.
  • -Νάσκου Περράκη Π., συμμετείχε ως συντονίστρια στο 4ο πάνελ ‘’ Ελέγχοντάς τα σύνορα, Μετανάστευση και Άσυλο στο πρώτο  Διεθνές Συνέδριο που διοργανώθηκε από την Έδρα Jean Monnet του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα ‘’ Εξελίξεις και Προκλήσεις στο χώρο ελευθερία ασφάλειας και δικαιοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση’’, 15 Φεβρουαρίου 2013, Θεσσαλονίκη
  • -Την 1η Μαρτίου 2013, η Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO τίμησε τον Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Θωμά Γερασιμίδη για τη συμβολή του στην πρόοδο της επιστήμης και την κοινωνική του προσφορά προς τους Καππαδόκες.
  • -Στις 15 Απριλίου 2013, η Έδρα UNESCO διοργάνωσε σεμινάριο με τίτλο: «Ο Ρόλος της Διπλωματίας στις Διαθρησκευτικές Σχέσεις» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Στο σεμινάριο αυτό συμμετείχαν ως ομιλητές ο κ. Κοπτσίδης Γαβριήλ, Πρέσβης, η κα. Κούκουρα Δήμητρα, Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. και ο κ. Παπαστάθης Κωνσταντίνος, Διδάσκων (Π.Δ. 407) στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Α.Π.Θ. και στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο των Ιεροσολύμων.
  • -Στις 14 Μαΐου 2013, η κα. Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, έδωσε διάλεξη με θέμα: “Αρχαιοκαπηλία και ο Τρόπος Αντιμετώπισής της” στο πλαίσιο της πρακτικής άσκηση των φοιτητών της Έδρας UNESCO.
  • -Η Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής διοργάνωσε διήμερο συνέδριο με θέμα “Η Διπλωματία στον 21ο αιώνα” στις 23 – 24 Μαΐου 2013. Στο συνέδριο αυτό συμμετείχαν ως ομιλητές ακαδημαϊκοί από όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδος, καθώς και πρέσβεις της Ελλάδας. Κατά τη λήξη του συνεδρίου, η Διευθύντρια της Έδρας UNESCO τίμησε τον κ. Γεώργιο Αναστασόπουλο (Πρέσβης ε.τ.) για τη συμβολή του στο χώρο της πληροφόρησης.

Ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 και αρχές 2015

  • -Νάσκου-Περράκη Π. , ομιλία με θέμα ‘Ο ρόλος της UNESCO στην προστασία των πολιτιστικών αγαθών’ στο συνέδριο που διοργανώθηκε από το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο με τίτλο ‘Πολιτιστική Κληρονομιά: Eννοια, Νομικό Πλαίσιο και Πρακτικές’, Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013.
  • -Νάσκου Περράκη Π., συμμετείχε ως συντονίστρια στην 1η ενότητα και ως ομιλήτρια με θέμα ‘’’ Πολιτιστική Διπλωματία μέσω της Προστασίας των Πολιτιστικών αγαθών στην 2η ενότητας της ημερίδας με τίτλο‘’ Θρησκευτική και Πολιτιστική Διπλωματία’’, που διοργανώθηκε από την Έδρα Ασφάλειας και Στρατηγικής της Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου(ΑΔΙΣΠΟ), 26  Νοεμβρίου 2013.
  • -Το Κέντρου UNESCO για τις Γυναίκες και τα Βαλκάνια  σε συνδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων αλλά και σε συνεργασία με την έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής διοργάνωσαν ημερίδα για την Γυναικεία επιχειρηματικότητα , στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται workshop με θέμα «Βασικές αρχές marketing-προβολής»,  27 Νοεμβρίου 2013, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
  • Ομιλία της  Καθηγήτριας κας. Π. Νάσκου Περράκη στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θερμαϊκο με θέμα «Προστασία των Δικαιωμάτων πολιτών σε περίπτωση παραβίασης από κρατικούς φορείς».H εκδήλωση έλαβε χώρα στην Καψαλάκειο Πολιτιστική Στέγη, Πέμπτη 3 Απριλίου 2014
  •      Π.Νάσκου-Περράκη, ‘’ Τα δικαιώματα του παιδιού στην Ευρώπη’’, εισήγηση στα σεμινάρια που διοργάνωσε η Επίκουρη Καθηγήτρια Δ. Αναγνωστοπούλου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, (28/11/2014)

         – Π.Νάσκου-Περράκη, ‘’ Τα δικαιώματα του παιδιού’’ στο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φώκιας Χαλκιδικής,(12/2014)

  • Π.Νάσκου-Περράκη, Χαιρετισμός κατά την τιμητική εκδήλωση για τον Γιάννη Καζάζη, Ομότιμο Καθηγητή του ΑΠΘ για την συμβολή του στα γράμματα, που διοργανώθηκε από την Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής και το Κέντρο UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στις 13/06/2015
  •          Π.Νάσκου-Περράκη, ‘’ Το καθεστώς και η έννοια του πρόσφυγα’’, Εισήγηση στην Ημερίδα που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Νομικών Ελλάδος (ELSA) με θέμα Δίκαιο Μεταναστών και Δίκαιο Προσφύγων, (21/03/2015)
  •          Π.Νάσκου-Περράκη, συμμετοχή με την ιδιότητα της εκπροσώπου της Έδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής, ως μέλος κριτικής επιτροπής των ‘’Βραβείων Εκπαιδευτικής Προσφοράς σε Παραμεθόριες Περιοχές’’ και στην τελετή απονομής βραβείων από το ΠτΔ στις (11.03.2015)
  •          Π.Νάσκου-Περράκη, ‘’ Το δικαίωμα έκφρασης στο πλαίσιο της προστασίας δικαιωμάτων του παιδιού’’, εισήγηση στο πλαίσιο του φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου με θέμα ‘’Ελευθερία του λόγου των μαθητών ως ύψιστο ανθρώπινο δικαίωμα’’ που διοργάνωσε το σχολείο ΔΕΛΑΣΑΛ στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, (03/04/2015)

Προσεχείς Εκδηλώσεις

The Jean Monnet Center of Excellence and the UNESCO Chair of the Department of International and European Studies, University of Macedonia, Thessaloniki, Greece, are organising a Summer academy on European Studies and Protection of Human rights  consisting of two summer schools in English. The academic faculty in both summer schools are University professors and experts from all over Greece and the EU (Great Britain, Spain and Poland).

The first summer school is on “Freedom, Security and Justice in the EU“.  It will  be held from Friday July 8, afternoon until Monday, July 11, 2016, afternoon, in Thessaloniki, Greece. In particular, the summer school will last 25 hours and there will be 2 ECTS for those who pass a multiple choice exam. The main areas of study will be:
  • Institutional Structure and Development (EU institutions, Frontex, Eurojust, European Attorney) which will be analyzed by Prof. Chrysomallis,
  • European Citizenship and the protection of fundamental rights in the Area of Freedom Security and Justice by D. Anagnostopoulou,
  • Internal and External Security by Prof. F. Bellou,
  • Immigration and asylum policies by Prof. V. Hatzopoulos and I. Papageorgiou,
  • EU Private International Law by M. Gardenes – Santiago (Autonomous University of Barcelona),
  • European criminal law (N. Vavoula, Queen Mary)

The tuition fees are 250 euros and special offer 200 euros for University students. See complete leaflet

Apply now!
The second summer school will begin on Thursday, July 14 afternoon and will end on Tuesday, July 19 in Zagora, Pelion, Greece. It will last 40 hours with a focus on the protection of human rights in Europe
  • International human rights protection mechanisms (International Covenants and International Conventions), taught by f. Professor P. Naskou Perraki (University of Macedonia)
  • European Convention on Human Rights by Dr. Dagmara Rajska, expert of the Council of Europe, who will discuss  the right for fair trial and the right to asylum,
  •   Freedom of Expression by Prof. I. Papadopoulos (University of Macedonia),
  • Protection of Personal Data by Prof. E. Alexandropoulou (University of Macedonia),
  •  EU Charter of Fundamental Rights by Prof. L. Papadopoulou (Aristotle University of Macedonia),
  • Prohibition of discrimination and LGBT Rights, by Prof. D. Anagnostopoulou (University of Macedonia),
  •   Protection of minorities and cultural rights by Dr. Nikos Gaitenidis, Head of the Observatory on Constitutional Values of the Jean Monnet Centre of Excellence, and
  • Workshop on intercultural skills by Prof. I. Papavasileiou (University of Macedonia)
For this summer school the tuition fee is EUR 350 and EUR 300 for University students. There will be 3 ECTS (Extracurricular) for those who pass a multiple choice exam.
Accomodation at Villa Gayani is not included in the course fee but we have obtained a special price for each participant of 15 euros for a single room, 13 euros for a double room and 10 euros for a triple room. We have also planned optional evening excursions to beaches Horefto, Milopotamos and Damouchari by tourist bus. A Certificate of attendance will be issued to all while a Certificate of Graduation will be awarded to all those passing a multiple choice examination.
Students who attend both summer schools of our summer academy will have a total discount of 10%. Also, we will be able to offer you discount (in the form of a scholarship for delegations of more than 5 people (one for a group of 5, two for a group of 10 etc.). Registrations of 2 participants will have a 10% discount. We do not cover any visa costs, accommodation or transportation.
Apply now!
For additional information, please refer to the attached posters and booklets or contact:
Assistant Professor Despina Anagnostopoulou danag@uom.gr 2310 891 442
or Ms. Chrysothea Basia chrybass@yahoo.com
Phone number: 00306979348008