Η αποστολή της UNESCO σε ό,τι αφορά στην παγκόσμια κληρονομιά είναι να:
-
Ενθαρρύνει τα Κράτη – Μέλη να υπογράψουν τη Συμφωνία για την Παγκόσμια Κληρονομιά και να διασφαλίσουν την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής τους κληρονομιάς.
- Ενθαρρύνει τα Κράτη – Μέλη να καταγράψουν την εθνική τους κληρονομιά και να την συμπεριλάβουν στην Παγκόσμια Λίστα Κληρονομιάς (World Heritage List).
- Ενθαρρύνει τα Κράτη – Μέλη να εγκαθιδρύουν διοικητικά σχέδια και να οργανώνουν αναφορικά συστήματα για την ίδια τη χώρα όπου και θα συζητιούνται θέματα για την κληρονομιά της ιδίας.
- Βοηθά τα Κράτη – Μέλη να περιφρουρούν τις περιουσίες παγκόσμιας κληρονομιάς παρέχοντας τεχνική βοήθεια και επαγγελματική εκπαίδευση.
- Παρέχει επείγουσα βοήθεια για την προστασία της παγκόσμιας κληρονομίας σε άμεσο κίνδυνο.
- Στηρίζει τα Κράτη – Μέλη στις δημόσιες ανησυχίες τους καθώς και στις οικοδομικές τους δραστηριότητες που αφορούν την παγκόσμια κληρονομιά.
- Ενθαρρύνει τη συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού στη διάσωση-συντήρηση της δικής τους πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.
- Ενθαρρύνει τη διεθνή συνεργασία και συζήτηση για την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά ολόκληρου του κόσμου.
ΛΙΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Η Λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς συμπεριλαμβάνει 878 περιοχές οι οποίες θεωρούνται πως έχουν μία καθολική-παγκόσμια αξία. Οι 679 ιδιοκτησίες είναι πολιτιστικές, οι 175 φυσικές και οι υπόλοιπες 25 μικτές.
Ακολουθεί λίστα με τις προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα:
Περιοχές με πολιτιστική σημασία
-
Ακρόπολη, Αθήνα
Ένα από τα μνημεία που αποτελούν παγκόσμια σύμβολα του πνεύματος, του πολιτισμού και της μεγαλοφυούς αρχιτεκτονικής κατά την αρχαιότητα.
-
Βεργίνα, περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας
Μεγαλοπρεπές παλάτι, διακοσμημένο με μωσαϊκά και ζωγραφισμένα γυψομάρμαρα. Η Επιτροπή αποφάσισε πως το συγκεκριμένο μνημείο θα έπρεπε να ενταχθεί στην παγκόσμια κληρονομιά καθώς οι πίνακες που βρέθηκαν στο παλάτι της Βεργίνας ήταν υψηλής ποιότητας και υψίστης ιστορικής σημασίας.
-
Δελφοί, Κεντρική Ελλάδα
Οι Δελφοί κατά τον 6ο αιώνα ήταν ένα θρησκευτικό κέντρο σύμβολο της ενότητας- αρμονίας για την ελληνική αρχαιότητα.
-
Μιστράς, περιοχή της Πελοποννήσου
Η πόλη του Μιστρά είναι ένα φρούριο χτισμένο αμφιθεατρικά το 1249 από τον πρίγκιπα της Αχαΐας, William of Villehardouin. Το φρούριο αυτό χρησιμοποιήθηκε αργότερα από τους Τούρκους και τους Βενετούς. Η πόλη εγκαταλείφτηκε το 1832 αφήνοντας συναρπαστικά ερείπια μέσα σε ένα όμορφο τοπίο
-
Αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος
Η περιοχή αυτή κατοικούνταν σε προϊστορική εποχή. Τον 10ο αιώνα η Ολυμπία έγινε το κέντρο λατρείας του Δία. Επιπλέον στην περιοχή της Ολυμπίας υπάρχουν μέρη των οικοδομημάτων και των χώρων όπου διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες κάθε 4 χρόνια ξεκινώντας το 776 π.χ.
-
Μυκήνες– Δερβενάκια, περιοχή Αργολίδας, Πελοπόννησος
Η περιοχή των Μυκηνών έχει αρχαιολογικά ερείπια δύο σπουδαίων πόλεων του Μυκηναϊκού πολιτισμού ο οποίος έπαιξε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του κλασσικού Ελληνικού πολιτισμού. Οι δύο αυτές πόλεις έχουν αναφερθεί στα Ομηρικά έπη Ηλιάδα και Οδύσσεια τα οποία έχουν επηρεάσει την Ευρωπαϊκή τέχνη και λογοτεχνία.
-
Δήλος, περιοχή Κυκλάδες
Το λιμάνι της Δήλου ήταν ένα κοσμοπολίτικο Μεσογειακό λιμάνι με μεγάλη εμπορική σημασία .
-
Πάτμος, Δωδεκάνησα
Στο μικρό νησί των Δωδεκανήσων, προστατεύεται από την UNESCO ένα ελληνικό ορθόδοξο μοναστήρι το οποίο δεσπόζει το νησί. Επιπλέον η Χώρα του νησιού, κοσμείται από πολλά κτίρια θρησκευτικού περιεχομένου.
-
Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου
Η πόλη διαμορφώθηκε υπό την Ιταλική και την Τουρκική κατοχή. Είναι γνωστή για την γοτθική αρχιτεκτονική της, η οποία συνδυάζεται με δημόσια λουτρά και μωσαϊκά εμπνευσμένα από την οθωμανική περίοδο.
-
Μοναστήρια στην Αττική, στους Δελφούς και στη Χίο
Αν και γεωγραφικά βρίσκονται μακριά το ένα από το άλλο συναντούμε και στα τρία χαρακτηριστικά της Βυζαντινής τέχνης, με κύριο χαρακτηριστικό την ύπαρξη θολωτού τρούλου στην εκκλησία.
-
Παλαιά πόλη της Κέρκυρας
Η παλαιά πόλη της Κέρκυρας διαθέτει ιστορική και στρατηγική σημασία καθώς έχει έξοδο στην Αδριατική θάλασσα. Τον 15ο αιώνα βρισκόταν υπό την κατοχή των Βενετών. Το λιμάνι με την ιδιαίτερη σημασία λειτούργησε και ως φρούριο για τον Οθωμανικό στρατό.
-
Βυζαντινά μνημεία στη Θεσσαλονίκη
Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ήταν κομβικό σημείο για την εξάπλωση του χριστιανισμού. Μεταξύ των χριστιανικών μνημείων της Θεσσαλονίκης είναι οι ωραίες εκκλησίες, μερικές από τις οποίες είναι χτισμένες με το σχέδιο του ελληνικού σταυρού και άλλες με τρεις τρούλους (σχέδιο βασιλικής). Κατασκευάζονταν από τον 4ο ως τον 15ο αιώνα και αποτελούσαν μία τυπολογική σειρά, η οποία είχε σημαντική επιρροή στον βυζαντινό κόσμο. Τα ψηφιδωτά της Ροτόντας, του Αγίου Δημητρίου και τοθ Αγίου Δαβίδ είναι από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της πρώιμης χριστιανικής τέχνης.
-
Pythagoreion and Heraion of Samos
Πολλοί πολιτισμοί έχουν αναπτυχθεί σε αυτό το μικρό νησί του Αιγαίου κοντά στη Μ.Ασία, από την 3η χιλιετία π.Χ . Τα υπολλείμματα του Πυθαγορείου, ένα αρχαίο οχυρωμένο λιμάνι με ελληνικά και ρωμαϊκά μνημεία και μια αξιοθαύμαστη σήραγγα-υδραγωγείο καθώς και το Ηραίον, ναός της Ήρας, είναι κάποια από τα αξιοθέατα που μπορεί να δεί κάποιος.
-
Ασκληπιείο της Επιδαύρου, Πελοπόννησος
Σε μία μικρή κοιλάδα στην Πελοπόννησο, το ιερό του Ασκληπιού, του θεού της ιατρικής, που αναπτύχθηκε από έναν προγενέστερο τρόπο λατρείας του Απόλλωνα κατά τη διάρκεια του 6ου αιώνα π.Χ . Το θέατρο αυτό θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της ελληνικής αρχιτεκτονικής.
-
Ο ναός του Απόλλωνα, Δυτική Πελοπόννησος
Αυτός ο περίφημος ναός της «θεραπείας» και του ήλιου χτίστηκε προς τα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ στα μοναχικά ύψη των αρκαδικών βουνών. Ο ναός συνδυάζει τον αρχαϊκό ρυθμό και τη γαλήνη του Δωρικού ρυθμού μαζί με κάποια τολμηρά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.
Περιοχές με μικτή σημασία, πολιτιστική και φυσική
-
Μετέωρα
Σε μια σχεδόν απρόσιτη περιοχή στις κορυφές του ψαμμίτη, μοναχοί εγκαταστάθηκαν στις «στήλες του ουρανού» από τον 11ο αιώνα. Είκοσι τέσσερις από αυτές τις εκκλησίες χτίστηκαν τον 15ο αιώνα. Οι τοιχογραφίες του 16ου αιώνα σηματοδοτούν μία σημαντική φάση της ανάπτυξης της μεταβυζαντινής ζωγραφικής.
-
Άγιο Όρος
Το Άγιο Όρος είναι ένα ορθόδοξο πνευματικό κέντρο από το 1504. Η είσοδος σε αυτό είναι απαγορευμένη στις γυναίκες καθώς απολαμβάνει ένα αυτόνομο καθεστώς από τα βυζαντινά χρόνια. Αναγνωρίζεται και η καλλιτεχνική του τοποθεσία. 1.400 μοναχοί κατοικούν σε αυτό το νησί.