Η Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μια δραστήρια και αλληλέγγυα ιθαγένεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας μαζί με τον Όμιλο για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης με την ευκαιρία του εορτασμού των 10 ετών από την ίδρυση τους πραγματοποίησαν εκδήλωση με θέμα :
‘’ Πολιτιστικά Δικαιώματα – Μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής Κληρονομιάς’’
Την Τρίτη 18 Μαρτίου 2014 και 6μμ στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Την εκδήλωση άνοιξε η Διευθύντρια της Έδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής , Καθηγήτρια Π.Νάσκου-Περράκη που παρουσίασε τον απολογισμό των δράσεων των 10 ετών λειτουργίας ενώ έδωσε κάποιες πληροφορίες για τις δράσεις του έτους 2014.
Ακολούθησε ο κος Στέφανος Κατσούλης, υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Nέων Θεσσαλονίκης, που παρουσίασε την δράση του Ομίλου και τις εορταστικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα.
Επιπλέον στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν επιλεγμένες εργασίες απο τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που συμμετείχαν στην πρακτικής της έδρας κατά το πρώτο εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014.
Για την ομάδα 1: “Πολιτιστικά Δικαιώματα”
παρουσιάστηκαν οι εξής εργασίες που κρίθηκαν οτι είχαν ιδιαίτερη πληρότητα και ενδιαφέρον:
1. Παντζαρτζίδη Αγγελική – Η Σύμβαση για την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας .
Η φοιτήτρια Νομικής του ΑΠΘ μας παρουσίασε την έννοια της πολιτιστικής γενοκτονίας ή ”εθνοκτονίας” όπως την χαρακτήρισε η UNESCO.
2. Τσάλκου Αικατερίνη – Ο Αφρικανικός Χάρτης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Λαών
Η δικηγόρος και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος μας παρουσίασε τον πρωτοποριακό Αφρικανικό Χάρτη, τα πολιτιστικά δικαιώματα και τα δικαιώματα τρίτης γενιάς που αυτός προστατεύει καθώς και τον μηχανισμό προστασίας του.
3. Τσερτσίδου Ραφαήλα – Lovelace v. Canada (Human Rights Committee – Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ) – Nομολογία
Η απόφοιτος νομικής και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΕΚΠΑ μας παρουσίασε μια απο τις παλιότερες και σημαντικότερες αποφάσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το πως αυτή συνέβαλλε στην ανάπτυξη και την προώθηση της προστασίας των πολιτιστικών δικαιωμάτων.
Για την ομάδα 2 : ” Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς”
1. Πετροπούλου Γεωργία, Φοιτήτρια ΔΕΣ – Μνημεία της Ελλάδας
2. Αθανασίου Μαρία, Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Γενεύης και Κατρίν Ρώμη, Φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ – Μνημεία της Κύπρου
3. Τζαφέρ Ζαδε Αλιέ, Φοιτήτρια ΔΕΣ – Μνημεία Τουρκίας
Επιπλέον η Μαρία Αθανασίου, Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Γενεύης παρουσίασε αναλυτικά τα κριτήρια για την ένταξη ενός μνημείου στο κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης μαθητές του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης με την συνοδεία των καθηγητριών τους κ. Παραθυρά και κ. Κοντογώγου.
Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τα πιστοποιητικά στους συμμετέχοντες της πρακτικής άσκησης κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014.
Πρόγραμμα Εκδήλωσης:
18:00- 18:15
Π.Νάσκου-Περράκη, Καθηγήτρια, Διευθύντρια της Έδρας UNESCO : ‘’10 χρόνια Έδρα UNESCO στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
18:15 – 18:30
Στέφανος Κατσούλης, Υποψ. Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης : ‘’10ετής διαδρομή δραστηριοτήτων του Ομίλου’’
18:30-18:45
Μάνος Καλαϊντζής, Τελειόφοιτος Νομικής ΑΠΘ, Συνεργάτης της Έδρας UNESCO : ‘’Πολιτιστικά δικαιώματα : μια χαμένη γενιά δικαιωμάτων’’
18:45-19:15
Παρουσίαση- Σχόλια από Φοιτήτριες – Φοιτητές που συμμετείχαν στην πρακτική άσκηση σχετικά με τα πολιτιστικά δικαιώματα.
19:15-19:30
Γιώργος Γονιάδης, Μεταπτυχιακός φοιτητής στο IHU, Συνεργάτης της Έδρας UNESCO: ‘’Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς’’
19.30-19:45
Μαρία Αθανασίου, Υποψήφια Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, με θέμα ‘’Κριτήρια για την ένταξη ενός μνημείου στην Παγκόσμια Κληρονομιά’’
19.45-20:00
Παρουσίαση απο Φοιτήτριες και Φοιτητές που συμμετείχαν στην πρακτική άσκηση σχετικά με την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά ( Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος )
Είσοδος Ελεύθερη
Στο τέλος της εκδήλωσης θα απονεμηθούν οι βεβαιώσεις στους φοιτητές και φοιτήτριες που συμμετείχαν στην πρακτική άσκηση της Έδρας UNESCO του πρώτου εξαμήνου.