«Οι Πολιτικές Μετανάστευσης και Ασύλου στην ΕΕ και στην Ελλάδα σήμερα. Νέες σοβαρές προκλήσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

«Οι Πολιτικές Μετανάστευσης και Ασύλου στην ΕΕ και στην Ελλάδα σήμερα.
Νέες σοβαρές προκλήσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Τρίτη 14 και Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Ώρα 15.00-20.30

Πρόγραμμα Συνεδρίου 

Δελτίο Τύπου

Τελική αφίσα 14-6

Με χαρά σας καλούμε στο διήμερο διαδικτυακό φοιτητικό συνέδριο που διοργανώνουν οι ασκούμενοι φοιτητές της Έδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μία Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO.

Το διήμερο ανοιχτό διαδικτυακό φοιτητικό συνέδριο έχει τον τίτλο: «Οι Πολιτικές Μετανάστευσης και Ασύλου στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα σήμερα. Νέες σοβαρές προκλήσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Το συνέδριο διεξάγεται δωρεάν την Τρίτη στις 14 και Τετάρτη στις 15 Ιουνίου 2022, ώρες 15.00-20.30 στον σύνδεσμο https://zoom.us/meeting/register/tJAkduGvrzwtH9W74EWn6ExtiX3xgNTwiZ64 όπου πρέπει να γίνει εγγραφή προκειμένου να σταλεί ο ατομικός σύνδεσμος στην ηλεκτρονική διεύθυνση που θα δηλωθεί.

Σκοπός του συνεδρίου είναι η ενημέρωση τόσο των φοιτητριών και φοιτητών όσο και κάθε ενδιαφερόμενου/-ης που θα παρακολουθήσει το συνέδριο σχετικά με τις Πολιτικές Μετανάστευσης και Ασύλου στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα. Ειδικότερα, στο Συνέδριο θα αναδειχθούν οι σημαντικές νέες προκλήσεις για τον ευρωπαϊκό χώρο, για την χώρα μας και, πιο συγκεκριμένα, για τον τομέα της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, που είναι γνωστό πως κανέναν δεν πρέπει να αφήνει αδιάφορο, διότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αφορούν όλους και κάθε έναν ξεχωριστά!

Το συνέδριο θα χαιρετίσουν ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητής κ. Στυλιανός Κατρανίδης, ο πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος,  ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελος Συρίγος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου και η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα. Αικατερίνη Τζιτζικώστα.

Το συνέδριο αποτελείται από τις διαλέξεις και εισηγήσεις καταξιωμένων ακαδημαϊκών, αξιωματούχων, επιστημονικών συνεργατών της Έδρας και των 25 ασκουμένων της Έδρας. Στο συνέδριο παρουσιάζουν, επίσης, εισηγήσεις απόφοιτοι μεταπτυχιακού προγράμματος, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και πανεπιστημιακοί υπότροφοι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας:

  • Αβραμόπουλος Δημήτριος, πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
  • Αναγνωστοπούλου Δέσποινα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη Έδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μια Δραστήρια Ιθαγένεια.
  • Ζάικος Νικόλαος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
  • Δρ. Δρ. Κοροντζής Τρύφων, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αρχιπλοίαρχος ΛΣ (ε.α.), μέλος ΣΕΠ/Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Programme Leader/ Faculty of Shipping and Maritime Studies, Metropolitan College (Αθήνα).
  • Κουσκουνά Μεταξία, Επίκουρη Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ.
  • Κουτσουράκη Ελένη, Διδάσκουσα ΕΛΜΕΠΑ (πρώην ΤΕΙ Κρήτης), μέλος ΣΕΠ/Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
  • Δρ. Κυριακίδης Αλέξανδρος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής και Υπεύθυνος Λειτουργίας & Ερευνών, Κέντρο Έρευνας Δημοκρατίας και Δικαίου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
  • Μαζιώτη Βασιλική, Υποψήφια Διδάκτωρ, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Προεδρία της Κυβέρνησης, Γενική Γραμματεία Συντονισμού, Tμήμα Πολιτικών Δικαιοσύνης.
  • Μάστακας Πέτρος, Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
  • Μουρμουρή Μαρία, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Περιφερειακών Υπηρεσιών, Υπηρεσία Ασύλου, Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
  • Μπλουχουτζή Αναστασία, Διδάκτωρ και Πανεπιστημιακή Υπότροφος, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
  • Οικονόμου Φωτεινή, Δικηγόρος, ΜΔΕ στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Human Rights and Migration Studies, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
  • Παπαγεωργίου Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
  • Παπαδοπούλου Ρεβέκκα-Εμμανουέλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ.
  • Σκιαδάς Δημήτριος, Έδρα Jean Monnet, Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, Παν/μιο Μακεδονίας, Διευθυντής ΔΠΜΣ “Ναυτιλία και Θαλάσσιες Μεταφορές: Οικονομική και Πολιτική”, Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
  • Τσιτσελίκης Κωνσταντίνος, Καθηγητής και Κοσμήτορας Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
  • Τσολάκη Διονυσία, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Συνεργάτιδα της Έδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής.
  • Τσούκα Χρυσαφώ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ.
  • Ψαλλίδα Αναστασία, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Συνεργάτιδα της Έδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής.

 

Οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες στο διήμερο φοιτητικό συνέδριο θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, το οποίο θα παραληφθεί με την εγγραφή τους. Η αποστολή των πιστοποιητικών θα γίνει εντός 15 ημερών μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου.

 

Η Οργανωτική Επιτροπή

των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,

ασκούμενων της Έδρας

UNESCO «Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μία Αλληλέγγυα Ιθαγένεια»

 

Η Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη

της Έδρας UNESCO «Διαπολιτισμικής

Πολιτικής για μία Αλληλέγγυα Ιθαγένεια»

 

Αναγνωστοπούλου Δέσποινα

Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος

Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών

Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Το πρόγραμμα Συνεδρίου βρίσκεται εδώ 

Comments are closed.