Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής Για Μια Δραστήρια Και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια

Κατηγορία: Εκδηλώσεις/Συνέδρια

  • «Οι Πολιτικές Μετανάστευσης και Ασύλου στην ΕΕ και στην Ελλάδα σήμερα. Νέες σοβαρές προκλήσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

    ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    «Οι Πολιτικές Μετανάστευσης και Ασύλου στην ΕΕ και στην Ελλάδα σήμερα.
    Νέες σοβαρές προκλήσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

    Τρίτη 14 και Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

    Ώρα 15.00-20.30

    Πρόγραμμα Συνεδρίου 

    Δελτίο Τύπου

    Τελική αφίσα 14-6

    Με χαρά σας καλούμε στο διήμερο διαδικτυακό φοιτητικό συνέδριο που διοργανώνουν οι ασκούμενοι φοιτητές της Έδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μία Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO.

    Το διήμερο ανοιχτό διαδικτυακό φοιτητικό συνέδριο έχει τον τίτλο: «Οι Πολιτικές Μετανάστευσης και Ασύλου στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα σήμερα. Νέες σοβαρές προκλήσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

    Το συνέδριο διεξάγεται δωρεάν την Τρίτη στις 14 και Τετάρτη στις 15 Ιουνίου 2022, ώρες 15.00-20.30 στον σύνδεσμο https://zoom.us/meeting/register/tJAkduGvrzwtH9W74EWn6ExtiX3xgNTwiZ64 όπου πρέπει να γίνει εγγραφή προκειμένου να σταλεί ο ατομικός σύνδεσμος στην ηλεκτρονική διεύθυνση που θα δηλωθεί.

    Σκοπός του συνεδρίου είναι η ενημέρωση τόσο των φοιτητριών και φοιτητών όσο και κάθε ενδιαφερόμενου/-ης που θα παρακολουθήσει το συνέδριο σχετικά με τις Πολιτικές Μετανάστευσης και Ασύλου στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα. Ειδικότερα, στο Συνέδριο θα αναδειχθούν οι σημαντικές νέες προκλήσεις για τον ευρωπαϊκό χώρο, για την χώρα μας και, πιο συγκεκριμένα, για τον τομέα της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, που είναι γνωστό πως κανέναν δεν πρέπει να αφήνει αδιάφορο, διότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αφορούν όλους και κάθε έναν ξεχωριστά!

    Το συνέδριο θα χαιρετίσουν ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητής κ. Στυλιανός Κατρανίδης, ο πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος,  ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελος Συρίγος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου και η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα. Αικατερίνη Τζιτζικώστα.

    Το συνέδριο αποτελείται από τις διαλέξεις και εισηγήσεις καταξιωμένων ακαδημαϊκών, αξιωματούχων, επιστημονικών συνεργατών της Έδρας και των 25 ασκουμένων της Έδρας. Στο συνέδριο παρουσιάζουν, επίσης, εισηγήσεις απόφοιτοι μεταπτυχιακού προγράμματος, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδακτορικοί ερευνητές και πανεπιστημιακοί υπότροφοι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας:

    • Αβραμόπουλος Δημήτριος, πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
    • Αναγνωστοπούλου Δέσποινα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη Έδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μια Δραστήρια Ιθαγένεια.
    • Ζάικος Νικόλαος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
    • Δρ. Δρ. Κοροντζής Τρύφων, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αρχιπλοίαρχος ΛΣ (ε.α.), μέλος ΣΕΠ/Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Programme Leader/ Faculty of Shipping and Maritime Studies, Metropolitan College (Αθήνα).
    • Κουσκουνά Μεταξία, Επίκουρη Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ.
    • Κουτσουράκη Ελένη, Διδάσκουσα ΕΛΜΕΠΑ (πρώην ΤΕΙ Κρήτης), μέλος ΣΕΠ/Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
    • Δρ. Κυριακίδης Αλέξανδρος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής και Υπεύθυνος Λειτουργίας & Ερευνών, Κέντρο Έρευνας Δημοκρατίας και Δικαίου, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
    • Μαζιώτη Βασιλική, Υποψήφια Διδάκτωρ, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Προεδρία της Κυβέρνησης, Γενική Γραμματεία Συντονισμού, Tμήμα Πολιτικών Δικαιοσύνης.
    • Μάστακας Πέτρος, Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
    • Μουρμουρή Μαρία, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Περιφερειακών Υπηρεσιών, Υπηρεσία Ασύλου, Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
    • Μπλουχουτζή Αναστασία, Διδάκτωρ και Πανεπιστημιακή Υπότροφος, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
    • Οικονόμου Φωτεινή, Δικηγόρος, ΜΔΕ στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Human Rights and Migration Studies, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
    • Παπαγεωργίου Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
    • Παπαδοπούλου Ρεβέκκα-Εμμανουέλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ.
    • Σκιαδάς Δημήτριος, Έδρα Jean Monnet, Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, Παν/μιο Μακεδονίας, Διευθυντής ΔΠΜΣ “Ναυτιλία και Θαλάσσιες Μεταφορές: Οικονομική και Πολιτική”, Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
    • Τσιτσελίκης Κωνσταντίνος, Καθηγητής και Κοσμήτορας Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
    • Τσολάκη Διονυσία, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Συνεργάτιδα της Έδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής.
    • Τσούκα Χρυσαφώ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ.
    • Ψαλλίδα Αναστασία, Υποψήφια Διδάκτωρ, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Συνεργάτιδα της Έδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής.

     

    Οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες στο διήμερο φοιτητικό συνέδριο θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, το οποίο θα παραληφθεί με την εγγραφή τους. Η αποστολή των πιστοποιητικών θα γίνει εντός 15 ημερών μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου.

     

    Η Οργανωτική Επιτροπή

    των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας,

    ασκούμενων της Έδρας

    UNESCO «Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μία Αλληλέγγυα Ιθαγένεια»

     

    Η Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη

    της Έδρας UNESCO «Διαπολιτισμικής

    Πολιτικής για μία Αλληλέγγυα Ιθαγένεια»

     

    Αναγνωστοπούλου Δέσποινα

    Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος

    Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών

    Πανεπιστημίου Μακεδονίας

    Το πρόγραμμα Συνεδρίου βρίσκεται εδώ 

  • Εθελοντική δίμηνη διαδικτυακή πρακτική άσκηση για την Εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς

    ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ

    ΕΔΡΑΣ UNESCO «ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ – ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ» ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Για το Ακαδημαϊκό έτος 2020-2021: ΑΠΟ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021 ΜΕΧΡΙ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ KAI ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

    ΘΕΜΑ – ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΥΝΕΣΚΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ

    Όσοι φοιτητές επιθυμούν, μπορούν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για εθελοντική πρακτική άσκηση (μη αμειβόμενη) στην Έδρα UNESCO «Διαπολιτισμικής Πολιτικής – για μία Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αποστέλλοντας μήνυμα με τον τίτλο «praktiki askisi UNESCO» στην ηλεκτρονική διεύθυνση despinaanagnostopoulou@yahoo.com, με συνημμένο ένα βιογραφικό σημείωμα, στα ελληνικά ή στα αγγλικά, μέχρι την Πέμπτη 8 Απριλίου στις 14.00μμ.

    Οι θέσεις είναι για 20 τουλάχιστον φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ή το ΑΠΘ ή από άλλα πανεπιστήμια.

    Την Πέμπτη 8 Απριλίου στις 15.00 θα γίνει η εξέταση όπου οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν ηλεκτρονικά ένα ερωτηματολόγιο έως 10 ερωτήσεις στα ελληνικά σχετικά με τη σχολή τους, το στάδιο σπουδών, τη διαθεσιμότητα κλπ και θα  περάσουν ένα τεστ διάρκειας 20 λεπτών με 15 ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών στην αγγλική γλώσσα επιπέδου Proficiency C2 και 5 ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών στην ελληνική γλώσσα με άμεση διόρθωση (google form).

    O σύνδεσμος για την εξέταση, που θα ξεκινήσει στις 15.15 είναι :

    https://zoom.us/j/99406737158

    Με το πέρας της εξέτασης, τα αποτελέσματα θα σταλούν ηλεκτρονικά στο μέιλ των υποψηφίων από την Google.

    Η πρώτη συνάντηση θα γίνει Παρασκευή 9 Απριλίου 2021, στις 15.00 στον σύνδεσμο

    https://zoom.us/j/99713708934, όπου θα συζητηθούν οι θεματικές με τις οποίες θα ασχοληθούν οι ασκούμενοι στην έρευνά τους.

    Οι όροι της πρακτικής άσκησης είναι οι ακόλουθοι:

    Η πρακτική άσκηση είναι μη αμειβόμενη. Η άσκηση διαρκεί 2 μήνες από 8 Απριλίου έως 7 Ιουνίου 2021 με 10 ημέρες διακοπές για το Πάσχα. Είναι καταρχήν συμβατή με το πρόγραμμα κάθε φοιτητή (π.χ. εξετάσεις σε ξένη γλώσσα, πρόοδο κλπ.).

    Υπάρχει μία δοκιμαστική περίοδος 15 ημερών. Σε περίπτωση αναιτιολόγητης και συνεχούς παραμέλησης των καθηκόντων, θα παύει η πρακτική άσκηση και δεν θα δίνεται πιστοποιητικό άσκησης.

    Η εθελοντική απασχόληση είναι λιγότερο από 12 ώρες την εβδομάδα.

    Η άσκηση θα διεξάγεται με ηλεκτρονικά μέσα ενώ θα περιλαμβάνει παρουσία σε συναντήσεις στον σύνδεσμο που θα ανακοινωθεί δύο φορές την εβδομάδα τον Απρίλιο και μία φορά την εβδομάδα τον Μάιο μέχρι τη λήξη, τις ημέρες Δευτέρα ή/και Παρασκευή, ώρα 6.00-7.30 μμ.

    Το πρόγραμμα άσκησης περιλαμβάνει:

    Α) κλειστό σεμινάριο για τους ασκούμενους μία ή δύο φορές την εβδομάδα με τη βοήθεια της κ. Αναστασίας Ψαλλίδα και άλλων συνεργατών της  Έδρας UNESCO. Το σεμινάριο έχει τίτλο «Οι δράσεις της UNESCO για την εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς».

    Β) Κλειστό σεμινάριο των ασκουμένων με facilitator την κ. Βέρα Δηλάρη, Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου ASPnet UNESCO, με θέμα «Focus group discussions on education». Oι ασκούμενοι, με βάση τη συζήτηση  θα συντάξουν κείμενο το οποίο θα υποβληθει  μέχρι 30 Απριλίου σε ιστότοπο του διεθνούς οργανισμού, ως συμβολή στη διαβούλευση που διεξάγεται για την εκπαίδευση. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί το Σάββατο 17 Απριλίου 2021, ώρα 12.00-14.00.

    Γ) Έρευνα των ασκουμένων στη θεματική «εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς» και

    Δ) Διεξαγωγή ανοικτού σεμιναρίου της ΄Εδρας UNESCO στα ελληνικά, όπου θα παρουσιαστεί στο κοινό η έρευνά τους.

    Η πρακτική άσκηση περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

    α) τη μετάφραση κειμένων από την ελληνική στην αγγλική και αντίστροφα, ή τη διόρθωση μετάφρασης,

    β) έρευνα σε βάσεις δεδομένων ή στις ιστοσελίδες της UNESCO και άλλων διεθνών οργανισμών, αποδελτίωση και ανεύρεση βιβλιογραφίας για τη θεματική και

    γ) τη διαδικασία proof reading των ομιλιών και εκθέσεων που θα δημοσιεύσει η Έδρα UNESCO στα ελληνικά και στα αγγλικά, δηλαδή πρώτη ανάγνωση και προτεινόμενες διορθώσεις στο δοκίμιο των εκφραστικών, ορθογραφικών και τυπογραφικών λαθών.

    Όσον αφορά την έρευνα, οι ασκούμενοι μπορούν να μελετήσουν Συμβάσεις, Οδηγίες, Κατευθυντήριες Γραμμές, Οδηγούς αποκλειστικά για το θέμα “Inclusion in Education”, εργαλειοθήκες, “roadmap”, εκθέσεις. Παρακάτω, παρατίθενται οι ενδεικτικές θεματικές από τις οποίες μπορούν να επιλέξουν οι ασκούμενοι.

    1. Βιώσιμη Ανάπτυξη και ιδιαίτερα ο Στόχος 4 για ποιοτική εκπαίδευση 
      Sustainable Development Goal No 4 και Education 2030 Framework for action
    2. Η Σύμβαση της UNESCO κατά των διακρίσεων στην Εκπαίδευση (UNESCO Convention against Discrimination)
    3. To Δικαίωμα στην Εκπαίδευση όπως εξασφαλίζεται από την  UNESCO
      1. Τα 4 Α του Δικαιώματος στην Εκπαίδευση: “available, acceptable, accessible, adaptable”
      2. Παιδιά με Αναπηρίες
      3. Ανιθαγενείς
      4. Μετανάστες και Πρόσφυγες
      5. Πρόσβαση κοριτσιών σε εκπαίδευση
    4. Ο ρόλος του “πολιτισμού (“culture”) στη διαδικασία ένταξης (διαπολιτισμική προσέγγιση ατόμων)
    1. Σύνδεση με τις πρωτοβουλίες:

    Α) Unesco Sustainable Cities ( https://en.unesco.org/creative-cities/home)

    Β) Ιnternational Coalition of Inclusive and Sustainable Cities (http://www.unesco.org/new/en/social-and-human-sciences/themes/fight-against-discrimination/coalition-of-cities/),

    Γ) UNESCO Global Network of Learning Cities (http://uil.unesco.org/lifelong-learning/learning-cities),

    Δ) Μedia and Information Literacy Cities (https://en.unesco.org/milcities) στο πλαίσιο της δράσης “UNESCO Celebration of World Cities Day- Community centεred urban development – A Paradigm of Inclusive growth”….

    6. Σύνδεση της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς με τους άλλους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ: Νο 5, Νο 11, Νο 16, Νο 17.

    7. Πρωτοβουλία της UNESCOFutures of Education Learning to became, όπου αν δείτε συμμετέχουν  UNESCO Chairs  και UNITWIN : Πώς η εκπαίδευση μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή των ανθρώπων μέσα από δράσεις τυπικής, μη τυπικής ή άτυπης μάθησης (“Education transforms lives”)

    8. Νέα δεδομένα στην εποχή του Κορονοϊού με τις επιπτώσεις της πανδημίας στην εκπαίδευση

    Στο τέλος της πρακτικής άσκησης, που θα διεξαχθεί επιτυχώς, θα δοθεί το ανάλογο πιστοποιητικό άσκησης στην αγγλική γλώσσα. Οι ασκούμενοι θα βελτιώσουν την αγγλική ορολογία και θα αποκτήσουν γνώσεις στις δράσεις της UNESCO και εμπειρία στην ερευνητική εργασία και στην δημοσίευση/ανακοίνωση της. Για περισσότερες πληροφορίες για όσα κάνει η Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής, βλ. ιστοσελίδα https://unescochair.uom.gr και facebook UNESCO.Chair.University.of.Macedonia

     

  • «Πτυχές των υβριδικών απειλών ασφάλειας εντός της ΕΕ και της ευρύτερης περιοχής της» – 21 Ιανουαρίου, 2021

    «Πτυχές των υβριδικών απειλών ασφάλειας εντός της ΕΕ και της ευρύτερης περιοχής της» – 21 Ιανουαρίου, 2021

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    To Παρατηρητήριο για την Ασφάλεια στην ΕΕ (EU Security Watch Spot), μονάδα του χρηματοδοτούμενου από το πρόγραμμα Jean Monnet έργου με τίτλο «Ενίσχυση της συζήτησης για τον Διαπολιτισμικό Διάλογο, τις Αξίες της ΕΕ και την Πολυμορφία» (“Enhancing the Debate about Intercultural Dialogue, EU Values and Diversity”), στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, διοργανώνει την τρίτη κατά σειρά Διάλεξη με τίτλο «Πτυχές των υβριδικών απειλών ασφάλειας εντός της ΕΕ και της ευρύτερης περιοχής της» (Aspects of Hybrid Security Threats Within the EU and its Wider Vicinity), η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom, την Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 17:00-19:00.

    Ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, κ. Ηλίας Κουσκουβέλης, θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό κατά την έναρξη της εκδήλωσης.

    Ο κεντρικός ομιλητής της διάλεξης είναι ο Δρ. Ofer Fridman, Λέκτορας στο Τμήμα Σπουδών Πολέμου του King’s College, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Η υβριδική φύση των απειλών στο ευρωπαϊκό πλαίσιο» (The Hybrid Nature of Threats in the European context). 

    Θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και ειδικών αναλυτών επί του θέματος:

    «Μια περιφερειακή διάσταση των υβριδικών απειλών στην Ανατολική Μεσόγειο» (A Regional Perspective of Hybrid Threats in East Mediterranean)

    Δρ. Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης του Geneva Centre for Security Policy, Αθήνα, Ελλάδα

    «Θέματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιφέρεια της ΕΕ» (Security Considerations in the Wider EU Region)

    Δημήτριος Τριανταφύλλου, Καθηγητής, Διευθυντής του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Kadir Has University, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

    «Ο τομέας της ενέργειας ως ζήτημα ασφαλείας για τις περιφερειακές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο» (The Energy Sector as an Area of Security Considerations for Regional Powers in East Mediterranean)

    Μιχάλης Μαθιουλάκης, Ακαδημαϊκός Διευθυντής στο Ελληνικό Φόρουμ για την Ενέργεια, Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

     

    Τη συζήτηση θα συντονίσει η κα. Φωτεινή Μπέλλου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Επικεφαλής του Παρατηρητηρίου για την Ασφάλεια στην ΕΕ του έργου Jean Monnet EU VaDis.

    Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα. Δεν θα υπάρχει διερμηνεία.

    Η παρακολούθηση της εκδήλωσης είναι δωρεάν και η πρόσβαση σε αυτήν θα γίνει μετά από εγγραφή στον παρακάτω σύνδεσμο:

    https://zoom.us/meeting/register/tJwlc-6rrD4tGtzZnq3THW9ixvKZIBGhKFYW

    Οι συμμετέχοντες/ουσες στην εκδήλωση θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).

    Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://jmpeuvadis.uom.gr/ ή στην σελίδα του προγράμματος στο Facebook https://www.facebook.com/JMP.EUVaDis/.

    Για τυχόν ερωτήσεις και περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: jeanmonnetproject-euvadis@uom.edu.gr.

    Πρόγραμμα Εκδήλωσης

  • «Πτυχές των υβριδικών απειλών ασφάλειας εντός της ΕΕ και της ευρύτερης περιοχής της» – 21 Ιανουαρίου, 2021

    «Πτυχές των υβριδικών απειλών ασφάλειας εντός της ΕΕ και της ευρύτερης περιοχής της» – 21 Ιανουαρίου, 2021

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    To Παρατηρητήριο για την Ασφάλεια στην ΕΕ (EU Security Watch Spot), μονάδα του χρηματοδοτούμενου από το πρόγραμμα Jean Monnet έργου με τίτλο «Ενίσχυση της συζήτησης για τον Διαπολιτισμικό Διάλογο, τις Αξίες της ΕΕ και την Πολυμορφία» (“Enhancing the Debate about Intercultural Dialogue, EU Values and Diversity”), στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, διοργανώνει την τρίτη κατά σειρά Διάλεξη με τίτλο «Πτυχές των υβριδικών απειλών ασφάλειας εντός της ΕΕ και της ευρύτερης περιοχής της» (Aspects of Hybrid Security Threats Within the EU and its Wider Vicinity), η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom, την Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 17:00-19:00.

    Ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, κ. Ηλίας Κουσκουβέλης, θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό κατά την έναρξη της εκδήλωσης.

    Ο κεντρικός ομιλητής της διάλεξης είναι ο Δρ. Ofer Fridman, Λέκτορας στο Τμήμα Σπουδών Πολέμου του King’s College, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Η υβριδική φύση των απειλών στο ευρωπαϊκό πλαίσιο» (The Hybrid Nature of Threats in the European context). 

    Θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και ειδικών αναλυτών επί του θέματος:

    «Μια περιφερειακή διάσταση των υβριδικών απειλών στην Ανατολική Μεσόγειο» (A Regional Perspective of Hybrid Threats in East Mediterranean)

    Δρ. Κωνσταντίνος ΛαμπρόπουλοςΕπιστημονικός Συνεργάτης του Geneva Centre for Security Policy, Αθήνα, Ελλάδα

    «Θέματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιφέρεια της ΕΕ» (Security Considerations in the Wider EU Region)

    Δημήτριος ΤριανταφύλλουΑναπληρωτής Καθηγητής, Διευθυντής του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Kadir Has University, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

    «Ο τομέας της ενέργειας ως ζήτημα ασφαλείας για τις περιφερειακές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο» (The Energy Sector as an Area of Security Considerations for Regional Powers in East Mediterranean)

    Μιχάλης Μαθιουλάκης, Ακαδημαϊκός Διευθυντής στο Ελληνικό Φόρουμ για την Ενέργεια, Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

    Τη συζήτηση θα συντονίσει η κα. Φωτεινή Μπέλλου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Επικεφαλής του Παρατηρητηρίου για την Ασφάλεια στην ΕΕ του έργου Jean Monnet EU VaDis.

    Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα. Δεν θα υπάρχει διερμηνεία.

    Η παρακολούθηση της εκδήλωσης είναι δωρεάν και η πρόσβαση σε αυτήν θα γίνει μετά από εγγραφή στον παρακάτω σύνδεσμο:

    https://zoom.us/meeting/register/tJwlc-6rrD4tGtzZnq3THW9ixvKZIBGhKFYW

    Οι συμμετέχοντες/ουσες στην εκδήλωση θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).

    Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://jmpeuvadis.uom.gr/ ή στην σελίδα του προγράμματος στο Facebook https://www.facebook.com/JMP.EUVaDis/.

    Για τυχόν ερωτήσεις και περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: jeanmonnetproject-euvadis@uom.edu.gr.

    Πρόγραμμα Εκδήλωσης