Διεθνές συνέδριο στις 21 Σεπτεμβρίου 2024

“ENHANCING CITIZENS’ MEDIA AND INFORMATION LITERACY TO CONFRONT HATE SPEECH AND MIS- DISINFORMATION: THE ROLE OF UNESCO AND EU”

Υπό την Αιγίδα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και με τη χορηγία της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Sorbonne Nouvelle, Παρίσι, Γαλλία και την Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Sorbonne Nouvelle «Savoir-devenir στη βιώσιμη ψηφιακή ανάπτυξη»

Στο πλαίσιο του δικτύου MILID της UNESCO

Το συνέδριο διοργανώνεται από δύο Πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Παρίσι 3 Sorbonne Nouvelle (Γαλλία) ενόψει της ένταξης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο Δίκτυο “Media and Information Literacy and Intercultural Dialogue” (MILID) και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας των δύο Πανεπιστημίων. Με τον τρόπο αυτό το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι το πρώτο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα και το έβδομο Πανεπιστήμιο στην Ευρώπη που εντάσσεται στο εν λόγω Δίκτυο Πανεπιστημίων της UNESCO.

Το Διεθνές Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 21 Σεπτεμβρίου 2024 στις 9:30-18:00 και θα έπεται  του 3ου Διεθνούς Φοιτητικού Συνεδρίου των ασκούμενων της Έδρας UNESCO  Διαπολιτισμικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με τίτλο «Μέσα και Πληροφοριακή Παιδεία & Διαπολιτισμικός Διάλογος και UNESCO», που διοργανώνεται στις 19-20 Σεπτεμβρίου 2024 με κύριο στόχο την προώθηση της Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας στο πλαίσιο των 17 Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Σκοπός του συνεδρίου είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τον γραμματισμό στα μέσα ενημέρωσης και πληροφόρησης (MIL) και την προώθηση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των Ευρωπαίων πολιτών για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών σχετικών με το θέμα, μέσω της σωστής χρήσης της τεχνολογίας και των μέσων ενημέρωσης.

Η διάδοση της ρητορικής μίσους, της παραπληροφόρησης και της κακής πληροφόρησης στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη και διασυνδεδεμένη κοινωνία θέτει σημαντικές προκλήσεις για την παγκόσμια κοινότητα. Η διαρκώς αυξανόμενη χρήση ψηφιακών πλατφορμών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης εγκυμονεί κινδύνους λόγω των προσπαθειών διάδοσης επιβλαβούς περιεχομένου  για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και της δυσπιστίας. Η διαχείριση και η καταπολέμηση τέτοιων κινδύνων απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση με κύριο στόχο την απόκτηση γνώσης καθώς και την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων που θα επιτρέψουν στους πολίτες να αξιολογήσουν κριτικά τις πληροφορίες και το περιεχόμενο των μέσων ενημέρωσης.

Η UNESCO υπήρξε σημαντικός παράγοντας για την προώθηση της παιδείας στα Μέσα και την Πληροφοριακή Παιδεία παγκοσμίως. Με την υιοθέτηση περιεκτικών κατευθυντήριων γραμμών, τη δημοσίευση σχετικής έρευνας και την έναρξη προγραμμάτων, εκστρατειών και εκδηλώσεων για τη δημιουργία ικανοτήτων, η UNESCO συνέβαλε στη δημιουργία ενημερωμένων και ενδυναμωμένων κοινωνιών που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που προκύπτουν.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ εργάζεται σε στρατηγικές και έργα που προάγουν τον γραμματισμό στα μέσα επικοινωνίας και την πληροφόρηση. Έμφαση έχει δοθεί στην κριτική σκέψη και στις ψηφιακές δεξιότητες, όπως η αξιολόγηση του περιεχομένου των μέσων (DigComp2.2). Επιπλέον, η ΕΕ ενέκρινε την Πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες το 2022, η οποία στοχεύει στον έλεγχο του επιβλαβούς περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις πλατφόρμες-γίγαντες.

Στο συνέδριο θα παραστούν τρεις διευθύντριες Εδρών UNESCO από άλλα κράτη μέλη στην Ευρώπη (Γαλλία, Λιθουανία, Σουηδία) που ασχολούνται με το θέμα αυτό, αξιωματούχοι της UNESCO στο Παρίσι και της ΕΕ στις Βρυξέλλες, καθώς και καθηγητές, εμπειρογνώμονες, βιβλιοθηκονόμοι και άλλοι.

Αναμένεται συζήτηση υψηλότατου επιπέδου για τη διεξαγωγή θεωρητικών συμπερασμάτων, αλλά και συμπερασμάτων σε σχέση με τη συνεργασία των δύο διεθνών οργανισμών (UNESCO και ΕΕ) και καταγραφή βέλτιστων πρακτικών προς όφελος των πολιτών καθώς και κοινών συστάσεων.

Το συνέδριο απευθύνεται σε Δημοσιογράφους, Επαγγελματίες ΜΜΕ, Βιβλιοθηκονόμους, Παιδαγωγούς–Δάσκαλους, Φοιτητές και Νέους, Δια βίου Μαθητές, Μέλη ΔΕΠ και Ερευνητές, και Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα χωρίς διερμηνεία. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης. Παρατίθεται το πρώτο σχέδιο προγράμματος.



Comments are closed.